Nagyvilág

A diktátorok is így kezdik – McCain és több szenátor is kiosztotta Trumpot

john mccain (john mccain, )
john mccain (john mccain, )

A szabad sajtó elengedhetetlen a demokrácia fenntartásához – hangsúlyozta az arizonai szenátor az NBC csatorna Meet the Press című műsorának adott interjúban, amelyből előzetesen részleteket tettek közzé.

Arra a kérdésre válaszolt így, mit gondol Donald Trump pénteki Twitter-üzenetéről, amelyben az amerikai elnök kijelentette: “a hamis híreket közlő média az amerikai nép ellensége”.

Én ki nem állhatom a sajtót. Magukat például különösen utálom. […] Viszont az igazság az, hogy szükség van önökre. Szükség van a szabad sajtóra. Ez létfontosságú

– idézi John McCaint az MTI. Ha fenn akarjuk tartani a demokráciát jelenlegi formájában, akkor szükség van a szabad, sőt esetenként ellenséges hozzáállású sajtóra – mondta az amerikai elnök legfőbb republikánus párton belüli kritikusaként számon tartott politikus.

Majd hozzátette:

A diktátorok is így kezdik. […] Ha megnézzük a történelmet, a diktátorok első dolga, hogy ellehetetlenítik a sajtót. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Trump elnök diktatúrát akarna kiépíteni, csak azt mondom, hogy tanulnunk kell a történelemből.

A demokrata párti Chris Murphy szenátor elfogadhatatlannak nevezte, hogy Trump elnök “teljes letámadást” intézett a szabad sajtó ellen. A szintén demokrata párti Jeanne Shaheen is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az elnök manipulálni igyekszik a médiát: a szabad sajtó nem jelent veszélyt, a valódi veszélyt éppen az elnök bírálata jelenti.

A republikánus párti Lindsey Graham szenátor az amerikai törvényhozás pártokon átívelő támogatását ígérte a szabad sajtónak. “Támogatni fogjuk a médiát abban, hogy el tudja végezni a munkáját” – mondta, hozzátéve, hogy a sajtó semmiképp sem az amerikai nép ellensége. Olykor ugyan okoznak “bosszúságokat”, de egy demokratikus társadalomnak akkor is szüksége van a szabad sajtóra – szögezte le Graham szenátor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik