Külföld

Új tárgyalást akar a templomi mészáros

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

bringamániás. 2017. 02. 13. 12:02

Új szövetségi tárgyalást akar a charlestoni templomi mészárlásért januárban halálra ítélt Dylan Roof. A fiatal férfi az első eljárásban gyakorlatilag minden tőle telhetőt megtett a halálos ítéletért. Ügyvédeit elbocsátotta, többször megismételte, hogy nem bánt meg semmit, és mereven elzárkózott attól, hogy pszichiátriai vizsgálatnak vessék alá.

Az akkor huszonegy éves Roof 2015. június 17-én belépett a feketék által látogatott Emanuel Afrikai Metodista Episzkopális Templomba, leült, egy darabig együtt imádkozott a hívekkel, majd előrántotta a pisztolyát, és lövöldözni kezdett. Kilenc embert ölt meg.

Fotó: Cleveland County Court

A fiatal férfit egyértelműen rasszista szándék motiválta. „Nem vagyok abban a helyzetben, hogy egyedül bemenjek a gettóba és harcoljak. Azért választottam Charlestont, mert ez a leggazdagabb történelmű város az államban, és a fehérekhez viszonyítva ott él a legtöbb fekete. Nincsenek skinheadek, sem Ku Klux Klán, mindenki csak interneten jártatja száját, de senki sem tesz semmit. Azt hiszem, nekem kell cselekednem” – írta a naplójába.

Roof későbbi vallomásaiban is elismerte a gyilkosságokat és a rasszista indítékot is. Végig azt hangoztatta, hogy tudja, ártatlan embereket ölt meg, de nincs benne megbánás, ha újrakezdhetné, ugyanúgy elkövetné a mészárlást.

Néhány héttel a halálos ítélet után azonban úgy tűnik, valami megváltozott. Roofnak ismét vannak ügyvédei, akik új eljárás elrendelését próbálják elérni. A stratégiájuk, hogy az első fokon eljáró ügyészség illetékességét kérdőjelezik meg. A védők szerint a bíróság tévesen ítélte meg, hogy a mészárlással kapcsolatos bűncselekmények több államra is kiterjedtek. A kifogások már az eredeti eljárásban is felmerültek, de Richard Gergel bíró elutasította őket.

Roof közben a Charleston megyei börtönben vár a halálbüntetéssel kapcsolatos tárgyalására, amit január végén kellett volna megkezdeni, de a fejlemények miatt elhalasztották. Új időpont egyelőre nincs.

(abc News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.