Nagyvilág

Sugárfegyverrel akart muszlimokat ölni: 30 évet kapott egy férfi

Harminc év börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság hétfőn az 52 éves Glendon Scott Crawfordot, mert azt tervezte, hogy egy sajátkészítésű sugárfegyverrel muszlim vallású embereket fog ölni. Crawford a fehér emberek felsőbbrendűségét hirdető Ku Klux Klán (KKK) tagja. Ő az első ember, akit a 2004-ben elfogadott „piszkosbomba-törvény” alapján tömegpusztító fegyver építésének kísérletével vádoltak meg, majd ítéltek el.

Crawford és a társa, Eric Feight a KKK magas rangú tagjait, illetve zsidó szervezetek vezetőit kérték arra, hogy finanszírozzák egy ipari erősségű röntgenkészülék megvásárlását, és átépítését, amivel halálos dózisú sugárzásnak tehetnek ki gyanútlan járókelőket a mecsetek, muszlim közösségi központok és iskolák mellett.

Az „Enyhe Hirosima” nevű tervben a célpontokat „orvosi hulladéknak” nevezték tervezett áldozataikat. Célpontjaik közözz szerepelt a Fehér ház és New York állam kormányzójának villája is.

A két férfi, a Klánhoz közelálló üzletemberektől próbálta megvenni a röntgengépet, csakhogy az üzletemberek valójában az FBI fedett ügynökei voltak. Crawfordot 2015-ben vádolták meg radioaktív sugárzás terjesztésére alkalmas eszköz építésének és használatának kísérletével, tömegpusztító fegyver létrehozását célzó összeesküvésben való részvétellel, valamint tömegpusztító fegyverrel kapcsolatos információ terjesztésével. Feight 2015 decemberében nyolc évet kapott terrorizmus támogatásáért.

„Crawford kizárólag a vallásuk miatt akart megölni embereket, illetve olyanokkal akart végezni, akiknek a politikai és társadalmi nézetei eltérnek az övétől. Az ügy világosan megmutatja, milyen veszélyeket jelentenek azok, akik szélsőséges nézeteket vallanak, és mekkora a mi felelősségünk, hogy megállítsuk őket, amikor még csak tervezgetnek” – mondta Richard S. Hartunian szövetségi ügyész.

(BuzzFeed)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik