Külföld

A lengyel parlamentben kicsit megijedtek, kordonokkal zárták körbe az épületet

24.hu
24.hu

2016. 12. 20. 14:27

Kordonnal zárta körbe a lengyel rendőrség a parlament épületét kedd reggel, hogy távol tartsa az újságírók parlamenti belépését korlátozó tervek ellen tüntetőket, a szenátus pedig közben felújította ülését.

Kedden délelőtt ismét beengedték az újságírókat a parlament épületébe, viszont a szejm üléstermének újságíró-páholyába továbbra sem léphetnek be. Az ülésterem pódiumát péntek óta megszállva tartják ellenzéki képviselők, akik egyik társuknak – magatartása miatt – az ülésteremből történt kitiltása és a szejm elnökségének a parlamenti közvetítéseket korlátozó tervei ellen tiltakoznak.

Szejmtelen tüntetők

Marek Kuchcinski, a szejm elnöke emiatt elrendelte, hogy szombat reggeltől kedd délelőtt 10 óráig az újságírók nem léphetnek be a szejm épületébe. A határidő lejártával azonban ismét beengedik őket oda, a szejm üléstermének kivételével, ahol folytatódik az ellenzéki képviselők ülősztrájkja.

A szejm honlapján tudatta kedden, hogy már nincs hatályban az újságírók belépését tiltó rendelkezése, és a sajtó munkájára vonatkozó szabályok változatlanok.
A parlament felsőháza (szenátus) kedden felújította ülését, de ellenzéki szenátorok javaslatot nyújtottak be az ülés elhalasztására addig, amíg “a szejm és a szenátus területét nem hagyják el a rendőri erők”. A javaslatot a szenátus elvetette, Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke pedig kijelentette, hogy a felsőház területén nincsenek rendőrök.

Oszlopos tagok

A szejm épülete előtt órák óta zajlik a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) és az ellenzék újabb tüntetése. A parlament melletti demonstrációt a rendőrség törvénytelennek minősítette, és az éjszaka is ott virrasztó tüntetőket az utca másik oldalára kísérték, majd reggelre kordonokat állítottak fel.

A szejm elnöksége múlt héten közölte: január 1-jétől meg akarják változtatni a parlamenti közvetítésekre vonatkozó szabályokat; az újságírók többségét gyakorlatilag kizárnák a szejm épületéből, s a média a jövőben egy külön épületben kialakítandó sajtóközpontban dolgozhatna. A terv nagy felháborodást váltott ki az ellenzék körében. A feszültséget tovább fokozta, hogy a pénteki végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem ellenzéki blokádja miatt a szejm oszlopos termében tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes. A hét végén országszerte több kormányellenes tüntetést tartottak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.