Nagyvilág

Kisöprik az újságírókat a lengyel parlamentből

Majd tartanak sajtótájékoztatót a politikusok, ha szeretnének mondani valamit a választóiknak.

Komoly tiltakozást váltott ki Lengyelországban, hogy az ultrakonzervatív populista kormány a jövő évtől erősen korlátozná az újságírók jelenlétét a parlamentben. A tervek szerint a parlamenti ülésekről csak öt kiválasztott tévécsatorna készíthetne felvételeket, és csak korlátozott számú újságíró tartózkodhatna az épületben.

A legnagyobb lengyel független médiumok közös nyilatkozatot tettek közzé pénteken. Ebben azt írják: ezzel a döntéssel nem az újságírókat sújtják, hanem az állampolgárokat, akiknek joguk van ahhoz, hogy teljes tájékoztatást kapjanak arról, hogy mit csinálnak a parlamentben azok az emberek, akiket megválasztottak.

27 évig nyitva állt

A lengyel parlament alsóházának tájékoztatása szerint idén 300 állandó és 200 ideiglenes belépőt adtak ki újságíróknak, ülésnapokon pedig további 300 napi belépőt adnak ki, vagyis egyszerre akár nyolcszáz újságíró is tartózkodhat az épületben. A törvény szövege szerint a változások az újságírók és a politikusok biztonságát és munkáját egyaránt szavatolják, sőt, javítják a parlamentről alkotott képet.

A terv része az is, hogy egy közeli épületben médiaközpontot nyitnának, ahol a politikusok megtartanák sajtótájékoztatójukat.

Az ellenzéki Lengyel Parasztpárt vezetője azt mondta: a lengyel parlament az elmúlt 27 évben nyitva állt az újságírók előtt, és a demokrácia fejlődését szolgálta, hogy kemény kérdéseket tehettek fel a képviselőknek. Ehelyett a jövőben a politikusok határozzák meg, hogy miről akarnak beszélni.

Nincs több kellemetlen kérdés

A lengyel emberi jogi biztos úgy vélte: az alkotmány biztosítja, hogy az újságírók bemehessenek a parlamentbe. „Nekik nemcsak az a dolguk, hogy egy számítógép képernyőjét nézzék, hanem az is, hogy megragadják a lehetőséget, beszéljenek a politikusokkal és folyamatosan ellenőrizzék, hogy mi zajlik” – jelentette ki Adam Bodnar.

Az alsóházban is tiltakoztak az ellenzéki képviselők a döntés miatt – a Himnuszt énekelték és azt skandálták, hogy „Szabad sajtót”, valamint „Demokráciát”.

A TVN24 lengyel hírcsatorna pénteki parlamenti közvetítése alatt végig az a felirat volt olvasható a képernyőn, hogy „január elsejétől már nem mutathatjuk ezt”. A magántelevízió egyik újságírója, Monika Olejnik elismerte: előfordult, hogy túl messzire mentek a riporterek, például a vécéig követték a politikusokat. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a törvénnyel a kellemetlen kérdések elől akarják kimenteni magukat a döntéshozók. (AP, Euractiv)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik