Nagyvilág

Kaczynski az életképtelen magzatokat is kihordatná, hogy meg lehessen keresztelni őket

A lengyelek egyszer már melegebb éghajlatra küldték a kormánypártot, ennek ellenére nem tettek le az abortusztörvény szigorításáról.

Mint arról korábban beszámoltunk, a lengyel kormánypárt nem adja fel, hogy tovább szigorítson a már most is rendkívül szigorú abortusztörvényen, amely csak akkor teszi lehetővé a terhességmegszakítást, ha az anya élete veszélyben van, a terhesség erőszak következménye, vagy a magzat súlyosan károsodott.

Mindannak ellenére próbálkoznak a szigorítással, hogy a közvélemény-kutatások szerint a lengyelek túlnyomó többsége nem akarja ezt, és a tömegtüntetések hatására a múlt héten már kihátráltak az erre vonatkozó törvényjavaslat mögül.

Most azonban a kormánypárt elnöke, az ultrakonzervatív Jaroslaw Kaczynski azt nyilatkozta a lengyel állami hírügynökségnek, hogy

törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is – amikor a gyermek biztosan meghal vagy súlyos fejlődési rendellenessége van – szüléssel végződjenek, hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni és neve legyen.

Vagyis a pártelnök saját vallási ideológiáját sulykolva tovább súlyosbítaná az anyák tragédiáját.

Kaczynski letagadta az interjúban, hogy pártja a tüntetések hatására vonta volna vissza az előző törvényjavaslatot, noha az egyik miniszter is konkrétan erre hivatkozott korábban. A pártelnök azt mondta, dolgoznak az újabb törvényjavaslaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik