Külföld

A coloradói marihuána shoppok nevetve fizetnék ki az idei költségvetési hiányunk csaknem felét

Dévai László
Dévai László

Wow!. 2016. 12. 15. 14:34

Amerikában a marihuána legalizációjáért küzdő csoportok egyik legnagyobb sikere volt 2012-ben, amikor Colorado megyében is törvénybe iktatták a szabad, rekreációs célú marihuánafogyasztást. Bár az államban már négy éve lehet szabadon füvezni, a shoppok és a különböző marihuánára specializálódott boltok, egységek csak 2014-ben nyíltak meg. A legalizáció után szükség volt pár évre, hogy az addig félig illegális ipar teljesen törvényes kereteket között kezdhesse meg a működését.

A 2014 óta rohamtempóban fejlődő Coloradói marihuánaipar csaknem 18 ezer új teljes munkaidős állást teremtett,

a hatalmassá nőtt piac gazdaságélénkítő szerepét pedig a számok is alátámasztják, az állam ugyanis 2,39 milliárd dollárnyi aktivitást könyvelhtett el az utóbbi években. Az aktivitás ebben az esetben nem a marihuána árusításából befolyt pontos összeget jelenti, hanem a piaccal kapcsolatos egyéb bevételeket, vagyis a legalizáció hírére élénkülő turizmust, az ebből és az új munkahelyekből származó plusz adókat, valamint a kultúrális és a gasztronómiai iparból érkező pénzeket.

Az már biztos, hogy az államnak megérte a legalizáció, de felmerül a kérdés, hogy vállalkozóként mennyire jövedelmező beszállni a marihuánaiparba? A 2016-os adatok azt mutatják, hogy nagyon is! A nyilvánosságra hozott számok szerint idén a szabadidős és az orvosi marihuánát árusító boltok 996 millió, vagyis közel 1 milliárd dollár bevételt könyveltek el, ami átszámítva közel

300 milliárd forintot jelent.

Marihuána (balra) és pénz (jobbra)

Csak azért, hogy megértsük, mennyi pénzt mozgattak meg a véreresszemű, elmélyülten habzsoló, mindig mosolygó füvesek, hasonlítsuk össze a coloradói marihuánaipar összebevételét, a magyar központi költségvetési hiánnyal. A számokból kiderül, hogy

a 2016-os tervezett deficit 760 milliárd forint körül mozog, amely kicsivel több mint a fent említett bevétel duplája.

A magyar államháztartás teljes adóssága egyébként összesen 25 898 milliárd forint, ahhoz hogy ezt az összeget megközelítsék Coloradóban, még nagyon sok marihuánás cigit kell elszívniuk.

CNN

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.