Nagyvilág

„Ilyen a bulvármédia legundorítóbb arca”

Hatalmas felháborodást gerjesztett egy tévéinterjú Ausztráliában, és Új-Zélandon pedig még le sem vetítették, csak az előzetesét.

Az alany az a Gable Tostee nevű, 30 éves férfi, akit október végén mentett fel a bíróság emberölés, és gyilkosság vádja alól is, a „Tinderes halál” néven elhíresült ügyben. Tostee a legnépszerűbb online társkeresőn ismerkedett meg Warriena Wrighttal 2014 augusztus 7-én, amikor a 26 éves, új-zélandi nő éppen Ausztráliában vakációzott. Még aznap este, máig tisztázatlan okból, a nő kizuhant a férfi queenslandi lakásának, 14. emeleti erkélyéről, és szörnyet halt.

Az ügyészség szerint egyértelműen a Tostee a felelős a nő haláláért, aki annyira rettegett a férfitól, hogy le akart mászni az egy emelettel lejjebb lévő erkélyre, ám megcsúszott és lezuhant.

A fő bizonyítékuk egy hangfelvétel volt, amit a vádlott készített, mert szerette volna így megörökíteni a légyottot. A 199 perces felvételen többek között hallható az is, amint Wright könyörög a férfinak, engedje ki a lakásból. Tostee verziója szerint a nő vált ok nélkül támadóvá, elkezdett például díszköveket hozzávágni.

„Csak meg akartam akadályozni abban, hogy folyamatosan rám támadjon. Nem tudom, mi mást tehettem volna. Csak meg akartam állítani” – nyilatkozza a Tostee az interjúrészletben. A riporter aztán szembesíti a férfit azzal, hogy a bizonyítékként használt felvételen, a nő 33-szor mondja ki a „nem” szót. A felmentett férfi erre azt válaszolja: „Igen, az kétségtelen, hogy megpróbált minél nagyobb zajt csapni.”

Médiaértesülések szerint, a Nine Network csatorna 60 minutes című műsora hatszámjegyű összeget fizetett Tostee-nek az exkluzív interjúért. (Egy ausztrál dollár a cikk megjelenésekor nagyjából 213 forintot ér.) Azon, hogy a férfi még pénzt is keres a fiatal nő tisztázatlan halálán, nem csak a közvélemény, de a rendőrök is felháborodtak.

Egy neve elhallgatását kérő nyomozó azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartja a bíróság döntését, de tragikusnak tartja azt, hogy az áldozat családjának még egy ilyen interjúval is szembe kell néznie mindazok után, amiken keresztülmentek. A közösségi portálokat hasonló okból árasztották el a dühödt kommentek, amik azt taglalják, mennyire undorító tud lenni a bulvármédia.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik