Nagyvilág

Ausztrália durván bekeményít a menekültekkel szemben

Egy életre kitiltják Ausztráliából azokat egy tervezet szerint, akik hajón, illegálisan akarnak bejutni az országba. Jövő héten szavaz a parlament.

Eddig is cudar világ volt a hajón Ausztráliába igyekvő menekülteknek és bevándorlóknak, akiket harmadik országokban (Naurun és Pápua Új-Guineán) helyeztek el a menedékkérelmük elbírálásáig. Azonban a kontinensnyi állam most bekeményít a BBC News szerint.

Aki egyszer hajón megpróbál illegálisan Ausztráliába jutni, azt élete végéig kitiltják az országból.

Ez alól nem lesz felmentés, tehát ha az illetőnek rendeződik később az élete máshol, még turistaként, üzleti út miatt vagy ha ausztrál házastársa lesz, se jöhet be az országba. Malcolm Turnbull kormányfő “a lehető legerősebb jelzésnek” nevezte a tervezetet, amit a jövő héten tárgyal a parlament. Turnbull így fogalmazott:

Ez az akaratok csatája a kormány által képviselt ausztrál nép és az embercsempészek bűnbandái között.

Turnbull amúgy azzal indokolta a javaslatot, hogy alábecsülik az emberek a fenyegetést, és hogy a csempészet egy multimilliós üzletág.

Jelenleg azokat sem engedik be Ausztráliába, akiknek pozitívan bírálták el a menedékkérelmét. Ők vagy Naurun és Pápua Új-Guineán maradnak, vagy elmennek egy újabb országba. A kemény még, hogy visszamenőleg azokra is vonatkozhat majd az új jogszabály, akik már 2013 óta a fent említett két ország táboraiban vannak.

Márpedig ezeken a helyeken nem rózsás a helyzet. Az Amnesty International nemrég kritizálta a naurui táborban uralkodó körülményeket, a tábort egyenesen nyílt börtönnek nevezve. Turnbull abszolút hamisnak nevezte ezeket a megállapításokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik