Nagyvilág

Ég és föld az elnökjelöltek gazdasági programja

November 9-én eldöntik az amerikai választók, hogy melyik jelölt személye és programja győzte meg őket. A két politikus gazdasági elképzelései és ígéretei között markáns különbségeket láthatunk. Ezeket foglalta össze nekünk Kovács István, az Erste Alapkezelő portfólió menedzsere.

Nyolcévnyi demokrata kormányzást követően érkeztünk el az amerikai elnök választásokhoz. Ebből következik, hogy Hillary Clinton és a demokraták választási programja nem annyira radikális, mint a republikánusoké. Clinton adózással kapcsolatos programja is egy kicsit szolidabb, kevesebb konkrétumot fogalmaz meg. Donald Trumpék viszont – annak ellenére, hogy magában a vitában láthattuk, hogy nagyon sok konkrétumról nincs szó – igen masszívan belenyúlnának a jelenlegi adózásba.

A republikánusok szeretnék egyszerűsíteni az adózást az USA-ban. Ez leginkább a kisvállalkozókat érintené pozitívan, illetve a kis- és közepes keresetűeket, valamint az egyszerűsítés abba az irányba indulna el, hogy a jelenlegi 7 sávos progresszív adózást egy három sávossá alakítanák, ahol a legalsó adókulcs 12 százalék, a legmagasabb pedig 33 százalék lenne. Látjuk, hogy egy agresszív progresszivitás van a rendszerben, és a kis keresetűek adózása csökkenne. A legmagasabb keresetűek adója is csökkenne valamennyit, de azért Trump a középosztályra fókuszál.

Ezzel szemben Hillary Clinton sokkal inkább a kis keresetűeknek csökkentené jelentősen az adózását. Különböző adójóváírások rendszerét alakítaná át, de ő is csökkentené az adókulcsokat és emellett a legmagasabb keresetűekre szeretne egy fajta “méltányossági adót” bevezetni. Az van még a tervei között, hogy azok, akik nem munkajövedelmen keresztül szereznek jövedelmet, azokat a jövedelmeket jobban megadóztassák és ezzel vállalják a leggazdagabbak is a progresszivitás, a társadalmi igazságosság jegyében a magasabb terheket.

A teljes elemzés a videóban tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik