Nagyvilág

A vizsgálat ellenére a Kreml tagadja a maláj gép kilövését

Elutasította az orosz elnöki szóvivő szerdán a 2014 nyarán lezuhant malajziai utasszállító vizsgálatának azt a következtetését, miszerint egy BUK típusú orosz légelhárító rakétával lőtték le a repülőgépet a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt lévő területek légterében.

Dmitrij Peszkov a bejelentésre reagálva óva intett attól, hogy anélkül vonjanak le következtetéseket, hogy megvizsgálták volna a legutóbbi, az orosz hadsereg által legutóbb közzétett információkat.

Ezek az adatok a repülőgép-szerencsétlenség bekövetkezésének idején rögzített, kelet-ukrajnai felkelők által ellenőrzött területek légteréről készült radaradatok – tette hozzá Peszkov. Mint fogalmazott, ezekből egyértelműen az derül ki, hogy nem voltak rakéták a levegőben.

Kijev szerint vége a mesének

Az ukrán külügyminisztérium szerint a maláj gép lezuhanása ügyét vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport szerdán nyilvánosságra hozott jelentése véget vet annak, hogy Oroszország ezentúl is elferdített vagy kitalált információkat terjesszen a tragédiáról, valamint tovább próbálkozzon a nyomozásban részt vevők lejáratásával.

A kijevi külügyminisztérium kiemelte, hogy a bűnügyi vizsgálat során a nyomozók megvizsgáltak, majd elvetettek minden más verziót. A tárca rámutatott arra, hogy a most nyilvánosságra hozott jelentés megerősítette a tavaly októberben közzétett műszaki vizsgálat azon megállapítását, hogy az utasszállító lezuhanását egy Buk típusú légelhárító rakéta okozta.

Ivanna Klimpus-Cincadze európai uniós és NATO-integrációs kérdésekkel foglalkozó ukrán miniszterelnök-helyettes a Facebookon közzétett reagálásában kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország nemzetközi törvényszék előtt fog felelni a maláj gép tragédiájáért és az Ukrajnai elleni fegyveres agresszióért.  Értékelése szerint a nemzetközi nyomozócsoport jelentése alátámasztotta, hogy közvetlenül Oroszország okozta a gép katasztrófáját, és ezzel 298 ártatlan ember halálát.

Meggyőződésem, hogy nemzetközi törvényszék előtt fog felelni Oroszország ezért a bűncselekményért, valamint annak a tízezer ukrán katonának és civilnek haláláért, akiknek az életét orosz fegyverekkel reguláris orosz katonai erők és zsoldosok hivatásos orosz katonatisztek vezénylete alatt oltották ki

– fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes. (MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik