Külföld

Lengyelországban már most egyre több embert támadnak meg a bőrszíne miatt

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 07:40

Egyre gyakrabban támadnak meg embereket Lengyelországban, mert más a bőrük színe vagy más nyelvet beszélnek – írta a dpa hírügynökség. Öt öltéssel kellett összevarrni Jerzy Kochanowski egyetemi professzor homlokát. Egy varsói villamoson németül beszélt, leütötték. “Felállt egy férfi és az arcomba ütött. A fejemet elborította a vér” – mesélte az 56 éves történész a Polityka című balliberális hetilapnak.

Könnyebben megúszta az inzultust napokkal később két ázsiai nő, akiket a metróban fenyegettek meg a lengyel fővárosban. “A férfi azt kiabálta, hogy el kell tűnniük Lengyelországból, és hogy bizonyára illegálisan vannak itt” – idézett egy szemtanút a Gazeta Wyborcza című lap. Még mielőtt tettlegességre került volna sor, a biztonsági erők elvezették a férfit.

A rasszista motivációjú incidensek emelkedő száma gondolkodóba ejti a lengyel emberi jogi aktivistákat. Idén augusztusig Adam Bodnar emberi jogi ombudsman irodája több esetet dolgozott fel, mint tavaly egész évben – közölte az iroda a dpa-val.

A támadások leggyakoribb oka az előítéletek, főleg az arabokkal, a muszlimokkal és a romákkal szemben. Az emberi jogi ombudsman a migránsokat és a más vallásúakat érő “fenyegető ellenségességről” is beszélt. Szerinte az ok az európai migránsválsággal kapcsolatos felelőtlen kijelentésekben és idegenellenes mítoszokban keresendő.

A fejleményeket ösztönözte a múlt évi választási kampány – idézte Bodnárt a WirtualnaPolska.pl online kiadvány. A választásokat a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti-konzervatív párt, az európai menekültpolitika szigorú ellenzője nyerte meg. A párt tagjai vissza-visszatérően azt mondták, hogy a migránsok biztonsági kockázatot jelentenek. Becsmérlő megjegyzéseikkel egyesek közülük nemzetközi bírálatokat váltottak ki. A menekültek betegségeket és parazitákat hurcolnak be – állította a párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski.

Idegenellenes szólamok hangzottak el a katolikus egyház részéről is, amelyről azt mondják, hogy közel áll a hagyományos értékeket képviselő PiS-hez. Sajtójelentések szerint egy bydgoszczi pap iszlamista harcosok inváziójától óvott. A katolicizmustól áthatott Lengyelországban az egyház szava nagy súllyal esik a latba.

“Sajnos ismét gyakrabban vagyunk tanúi a félelemkeltésnek” – mondta Siad Abu Sale, egy Wroclawban élő szír szociológus. Menekülthullám helyett a félelemhullám érkezett meg Lengyelországba – állapította meg a tudós. Szerinte a kormánynak cselekednie kell.

Ez a véleményük aggódó polgároknak is. Azt követelik, hogy a kormány és az egyház képviselői határolódjanak el a támadásoktól. Aláírásgyűjtő akcióba kezdtek, s attól tartanak, hogy a felsőbbség hallgatását legitimálásnak, vagy akár bátorításnak fogják majd fel.  Mariusz Blaszczak belügyminiszter az idegenek elleni támadásokat “peremjelenségként” intézi el, ami ellen ellenzéki politikusok hevesen tiltakoznak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.