Külföld

Lehet, hogy vége lesz a nagykoalíciónak Merkel választókörzetében

24.hu
24.hu

2016. 09. 05. 20:18

Németországban a szociáldemokrata párt (SDP) az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) mellett a Baloldallal is tárgyalást kezdeményez a kormányalakítás lehetőségeiről Mecklenburg-Elő-Pomerániában – jelentették be hétfőn Berlinben az előző napi tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson nyertes SPD vezetői.

Erwin Sellering tartományi miniszterelnök, az SPD listavezetője a párt székházában tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a szociáldemokraták 10 éve kormányoznak a CDU-val Mecklenburg-Elő-Pomerániában, előtte viszont nyolc évig a Baloldal elődszervezete – PDS, a keletnémet állampárt utódpártja – volt koalíciós társuk, ezért most mindkét párttal megbeszélést kezdeményeznek az együttműködés lehetőségéről.

Sigmar Gabriel alkancellár, pártelnök hangsúlyozta, hogy az SPD 30,6 százalékos eredménye csak látszólag visszaesés a legutóbbi, 2011-ben tartott Landtag-választáson szerzett 35,6 százalékhoz képest. Valójában növelték támogatóik számát, és csak a választási részvétel emelkedése miatt csökkent szavazatarányuk – mutatott rá az SPD elnöke, utalva a hivatalos adatokra, amelyek alapján a 30,6 százalékos eredmény 246 393 szavazatot jelent, a 2011-es 35,6 százalék pedig 242 251 szavazatot jelentett, és míg a vasárnapi választáson 821 645 szavazatot adtak le, 2011-ben 708 111-en szavaztak a Landtag-választáson.

A siker annak tulajdonítható, hogy az SPD következetes politikát folytat, “tartotta az irányt”, foglalkozik az emberek gondjaival és tud küzdeni – tette hozzá Sigmar Gabriel, felidézve, hogy pártja a közvélemény-kutatásokban öt hónapon keresztül 22 százalékon állt, a CDU mögött, amelynek támogatottságát 23 százalékra mérték.

A pártelnök-alkancellár megismételte a koalíciós társ CDU/CSU pártszövetségnek a menekültügyben az utóbbi hetekben címzett bírálatait, kiemelve, nem elég azt mondani, hogy “sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), hanem “meg is kell csinálni”, de a CDU/CSU sokáig csak hátráltatta a többi között a menedékkérők elhelyezésének gondjaival küszködő önkormányzatok megsegítését és a menekültek integrációját szolgáló intézkedéseket.

Szerinte nem csak a menekülteknek kell segíteni, hanem meg kell alkotni egy “nagy szolidaritási paktumot”, amelynek révén az állam valamennyi rászorulót támogat. Így egyebek mellett be kell vezeti a nyugdíjmínium intézményét – mondta Sigmar Gabriel, akinek pártja korábban a minimálbér bevezetését is elérte a koalíciós partnernél.

A vasárnapi választáson a második helyen az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt végzett, amely első alkalommal indult a tartományi választáson, és 20,8 százalékot jelentő 167 453 szavazattal került be a schwerini Landtagba.

A kancellár menekültpolitikájának bírálatára építő AfD így a 16-ból már 9 tartományban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. Vezetői hétfő berlini tájékoztatójukon úgy vélték, az újabb siker Angela Merkel kancellárságát tekintve “a vég kezdetét” jelentheti, és felveti a lehetőséget, hogy az AfD akár már a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után kormányzati felelősséget vállalhat.

A harmadik helyen a CDU következik 19 százalékkal, 153 101 szavazattal, a 2011-es 23 százalék – 156 969 szavazat – után. Ez a párt eddigi legrosszabb eredménye. A vereség súlyát nemcsak az növeli, hogy a CDU még soha nem végzett az AfD mögött tartományi vagy egyéb választáson, hanem az is, hogy a párt Angela Merkel szűkebb politikai hazájában vallott kudarcot; a pártelnök-kancellár a Bundestag-választáson 1990 óta mind a hét alkalommal a tartományban szerzett mandátumot.

Angela Merkel egy hétfői nyilatkozatában azt mondta, hogy a CDU és a szövetségi kormány vezetőjeként ő is felelős az eredményért. Most a választók bizalmának visszaszerzéséről kell gondolkodnia “mindenkinek, elsősorban nekem” – mondta.

Egyben jelezte, hogy nem készül fordulatra a menekültpolitikában. Az utóbbi hónapokban hozott “alapvető döntések” helyesek voltak, így indokolt volt az EU-Törökország megállapodás megkötése az “illegális migráció leállítása” és a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából.

A negyedik helyen a Baloldal végzett 13,2 százalékot jelentő 106 259 szavazattal, a 2011-ben szerzett 125 528 voks – 18,4 százalék – után. A Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 38 834 szavazattal 4,8 százalékos eredményt értek el – az öt évvel ezelőtti 59 004 szavazat, illetve 8,7 százalék után -, így kiestek a Landtagból.

Távozik a Landtagból a széles körben neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is, amely a 2011-es 6 százalék – 40 642 szavazat – után 3 százalékot – 24 365 szavazatot – szerzett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.