Külföld

Ömlik az ENSZ pénze az Aszad-rezsimhez

24.hu
24.hu

2016. 08. 30. 08:38

ENSZ egyik segélyprogramjából több tízmillió dollár jutott olyan szervezetekhez, amik Bassár al-Aszad szíriai elnök családjához kötődtek. Kaptak a pénzből olyan aszadista üzletemberek, akik cégeire most a polgárháborúban az Aszad-rezsim által elkövetett népirtások és más háborús bűncselekmények alatt amerikai és EU-s szankciók

Az ENSZ egyik segélyprogramja több tízmillió dollárt juttat el olyan szervezeteknek, amik Bassár al-Aszad szíriai elnök családjához köthetők. Kaptak a pénzből

  • Aszadhoz köthető üzletemberek,
  • olyan szervezet, amit Aszad felesége alapított és
  • olyan is, amit Aszad egyik üzlettársa.

Az ENSZ azt mondja, csak nagyon kevés partnerrel való együttműködését hagyja jóvá Aszad elnök, de azt is hozzátették, hogy a biztosítják, hogy a pénz megfelelő helyre kerüljön. Azon dolgoznak, hogy annyi rászoruló civilhez jusson a segítségből, amennyihez csak lehet, de a választásaik Szíriában limitáltak.

Kritikusok viszont attól tartanak, hogy az ENSZ szíriai különítménye kompromittálódott. Arra hivatkoznak, hogy így csak az Aszad uralta területek jutnak pénzhez, a többi helyre pedig nem juthat el támogatás. Az ENSZ emberei szerint a szíriai beavatkozásuk a legkomplexebb feladat, amit valaha végzett a szervezet.

A Guardian kiderítette, hogy az ENSZ 13 millió dollárt fizetett Aszadnak a mezőgazdaság fellendítésére, úgy, hogy az EU ezt korábban megtiltotta, ugyanúgy, mint a 4 millió dolláros segélyt a szíriai állami olajvállalatnak.

A WHO – ami szintén az ENSZ alá tartozik – 5 millió dollárt adott a szíriai állami vérellátónak, viszont ezt is az Aszad-kormány minisztériuma irányítja, így még maga a szervezet is attól fél, hogy a vér nem a civilekhez jut el, hanem Aszad hadseregéhez.

 

(Guardian)

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.