Nagyvilág

A svédek bekéretik a magyar nagykövetet

Morgan Johansson, a migrációs ügyek minisztere azt mondta, hogy Magyarország a területén regisztrált menedékkérők fogadásának elutasításával megszegi a dublini egyezményt, amelyhez csatlakozott, és amely lehetővé teszi, hogy a tagországok visszaküldjék a menedékkérőket abba az európai uniós tagországba, amelybe először beléptek.

Minden országnak be kell tartania a közös szabályokat, különben nem lehetnek tagok. A jövő héten behívatom a magyar nagykövetet, és közlöm ezt vele

– jelentette ki Johansson.

A 2015-ös európai menekültáradat szétfeszítette a menedékkérelem uniós jogi kereteit, a Dublini Rendeletet, és bizonyos EU-tagországoknak – főleg Görögországnak, Olaszországnak és Magyarországnak – sokkal nagyobb terhet jelentett, mint másoknak.

Svédországban a hatóságok szerint valamivel több mint ezer olyan menedékkérő van, akit vissza akarnak küldeni Magyarországra, és több mint 152 ezer olyan, aki a skandináv országban várja menedékkérelme elbírálását. A 9,8 milliós ország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság számához viszonyítva a legtöbbet Európában.

Svédország július 20-án új, szigorúbb menekültügyi szabályokat léptetett életbe, és ez azokra vonatkozik, akik 2015. november 24. után adták be menedékkérelmüket. Eszerint a hatóságok a következő három évben csak ideiglenes tartózkodási engedélyt adhatnak ki a menekülteknek, és a családegyesítést is korlátozzák. A szabályozás alól kivételt képeznek az EU-tagállamok között kvóták alapján elosztott menedékkérők. Emberjogi szervezetek élesen bírálták az új szabályozást.

Szijjártó szerint ez elfogadhatatlan

Szijjártó Péter furcsának és egyben elfogadhatatlannak tartja, hogy Morgan Johansson svéd miniszter ahelyett, hogy a valódi megoldást keresné, egy olyan országot bírál, amely betartja a szabályokat.

Így reagált a külgazdasági és külügyminiszter péntek délután az MTI-nek arra, hogy Stockholm bejelentette: a jövő héten bekéretik a külügyminisztériumba a magyar nagykövetet. Morgan Johansson, a migrációs ügyek minisztere a svéd kormány tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Magyarország nem hajlandó fogadni Svédországból azokat a menedékkérőket, akiket Magyarországon regisztráltak.

Szijjártó Péter erre reagálva kiemelte: “a leghatározottabban visszautasítom a svéd igazságügyi és migrációs miniszter teljesen alaptalan bírálatait”. Kifejtette, az illegális bevándorlók visszafogadásával kapcsolatban a magyar álláspont egyértelmű és változatlan: “csak azokat fogadjuk vissza, akik valóban Magyarországnál léptek be először az Európa Unió területére”. A közel-keleti illegális bevándorlók százezrei azonban nyilvánvalóan legalább egy uniós országon áthaladtak, mielőtt Magyarországra értek. Őket Magyarország nem fogadja vissza – tette hozzá.

Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely az illegális bevándorlási válság kezdete óta betartja az európai szabályokat – szögezte le Szijjártó Péter, kiemelve: “megvédjük a határunkat, ami az Európai Unió külső határa is, így jelenleg Magyarország védi Svédországot is”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik