Külföld

Török puccskísérlet: rendkívül ülést tartott az ankarai parlament

24.hu
24.hu

2016. 07. 16. 17:40

Az ülés megnyitásakor a képviselők egy perces néma csönddel adóztak az éjszakai összecsapások áldozatai emlékének. Az ülésterembe bevonuló Binali Yildirim török kormányfőt tapsviharral fogadták a képviselők. A miniszterelnök beszédében kijelentette: minden párt nemet mondott az államcsínyre, a parlamenti együttműködés új kezdete nyílt meg.

Binali Yildirim leszögezte: a puccskísérlet részesei nem katonák, hanem a parlamentet megtámadó terroristák voltak. Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu elítélte a péntek éjszakai katonai puccskísérletet, és kijelentette: az államcsíny leverése közelebb hozta a politikai pártokat, hogy közös nevezőre jussanak a demokrácia fejlesztésében.

Az ülés végén a négy fő párt, az AKP, a CHP, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és a nacionalista Nemzeti Cselekvés Párt (MHP) közös közleményben ítélte el a puccskísérletet. A közlemény szerint a pártoknak a puccskísérlet ellen foglalt álláspontja elengedhetetlen a török demokráciához.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé ankarai tudósítója megjegyezte, hogy a pártok egymásnak is üzentek a parlamenti beszédeikkel. A miniszterelnök, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke rendszeresen használta az “egység” szót, egységbe hívva a pártokat a kormány mögött a demokrácia védelmében. Az ellenzéki pártvezetők beszédeiben visszatérő szó volt a “demokrácia”: jelezték, hogy a kormány mögött állnak, de nem a kabinet, hanem a demokrácia védelmében.

A kurdbarát párt felszólalója pedig az egyenlőséget sürgette beszédében.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.