Nagyvilág

Kukacok nyüzsögtek a beteg sebében egy bukaresti kórházban

Inkább halálgyár, mint gyógyító intézmény, ahol az égési sérülteket kezelik. Tömegesek a tragédiák a minősíthetetlenül rossz körülmények miatt.

Bezárták Bukarestben egy plasztikai sebészeti, és égési sérülésekre szakosodott kórház egyik részlegét, miután egy oknyomozó újságíró felkavaró felvételt adott közre a kórházban uralkodó higiéniai körülményekről.

A csütörtökön publikált videón az látható, hogy egy megégett beteg nyílt sebén kukacok nyüzsögnek. Az újságíró azt állította, hogy a felvételt egy neve elhallgatását kérő orvostól kapta, aki ezzel akarta felhívni a közvélemény figyelmét a tarthatatlan körülményekre. A beteg a felvétel elkészülte után néhány nappal meghalt.

A kórház szóvivője azt mondta: a beteg nem a kukacok miatt halt meg, de elismerte, hogy nincsenek meg a szükséges feltételek a súlyos égési sérülések kezelésére. Nincs légkondicionáló berendezés, és azt sem tudják megakadályozni, hogy légy kerüljön a kórterembe, és lárvák keljenek életre a nehezen tisztítható sebekben.

A néhány hete beiktatott egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu felháborodott az eseten. Azt mondta, a kórház vezetősége semmit nem tanult abból, hogy a Colectiv klubban történt tavalyi tűzvész után az ott kezelt betegek tucatjai haltak meg fertőzések miatt. A tárcavezető azt is mondta, hogy többször felmerült az egész kórház bezárása, de ezt nem tehetik meg, mert másutt ennyire sem tudják ellátni a súlyos égési sérülteket.

Most a transzfúziós részleg tevékenységét függesztették fel, amely összefüggésben van azzal, hogy a kórház egyik betege néhány napja meghalt, mert nem a saját vércsoportjának megfelelő vérkészítményt kapott. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik