Belföld

Kórházi fertőzések: a fertőtlenítőszer olcsóbb, mint az antibiotikum

Az egyik budapesti intézményben alapos ellenőrzéssel sikerült visszaszorítani a fertőzéseket.

Míg a fertőtlenítőszer olcsó, a kórházi fertőzések kezelésére szánt antibiotikumok rendkívül drágák – erről is beszélt a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórház főigazgatója egy, a kézhigiénés nap alkalmából tartott rendezvényen. Bodnár Attila elmondta: két év alatt 20 százalékkal javult a takarítás minősége annak köszönhetően, hogy napi szinten, különleges UV-lámpákkal ellenőrzik a kitakarított helyiségeket, és ezzel összefüggésben csökkent a fertőzések száma is.

Az igazgató a Magyar Nemzetnek elmondta: költségeik nem változtak, de az ellenőrzések miatt a takarítószemélyzet jobban odafigyel a munkára. Bodnár Attila ugyanakkor valószínűtlennek tartja, hogy amiatt terjednének a fertőzések, mert az orvosok és nővérek nem mosnak rendszeresen kezet.

Sok beteg a lapnak arról számolt be, hogy a legtöbb magyarországi rendelőben és kórházban nemhogy vécépapír nincs, de még egyszerű szappan sem. Egy Tolna megyei kórházban kezelt kislány édesanyja azt mondta: a gyermekosztályon, ahol fertőző betegek is feküdtek, nem volt sem szappan, sem fertőtlenítő, ezt a betegek vitték maguknak, ha vitték egyáltalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik