Nagyvilág

Hőlégballonnal kerüli meg a Földet az orosz kalandor

Fjodor Konyuhov világrekordot állíthat fel.

Kedden indult útnak Nyugat-Ausztráliából Fjodor Konyuhov, hogy hőlégballonján kevesebb mint 13 nap alatt megkerülje a Földet. Ha sikerül a terv, a 65 éves orosz férfi megdöntheti az amerikai Steve Fossett 2002-ben felállított világrekordját.

Konyuhov hőlégballonja 52 méter magas, és több mint másfél tonnát nyom, bár a kabinjában épp csak elfér a világutazó. 5-8 ezer méter magasan fog elhaladni Ausztrália, Új-Zéland, a Csendes-óceán, Chile, Argentína, az Atlanti-óceán, Dél-Afrika és az Indiai-óceán felett, míg visszaérkezik Nyugat-Ausztráliába. A légáramlatok kihasználásával a 300 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti majd.

Az ausztrál sajtónak Konyuhov azt mondta indulása előtt, hogy 15 évesen vett részt élete első kalandjában, azóta az életformájává vált a hasonló kihívások teljesítése. Tinédzserként evezős csónakkal szelte át az Azovi-tengert, de azóta megmászta a Mount Everestet, elgyalogolt az Északi- és Déli-sarkra, és átevezte a Csendes-óceánt is, 160 nap alatt. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik