Külföld

Kína figyelmeztette Amerikát, ne avatkozzon a dél-kínai-tengeri vitába

24.hu
24.hu

2016. 07. 07. 11:29

A kínai külügyminiszter amerikai kollégájával egyeztetett.

Kína figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon bele a dél-kínai-tengeri területi vitába. Ez a kínai külügyminiszter és amerikai kollégája közti telefonbeszélgetésről megjelent kínai híradásokból derül ki.

Vang Ji a Hszihua hírügynökség szerint emlékeztette John Kerryt arra az ígéretére, hogy az Egyesült Államok nem foglal állást a szuverenitással összefüggő kérdésekben. Azt is nyomatékosította, hogy a kínai kormány nem fogja elfogadni a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság jövő hét elején nyilvánosságra kerülő döntését a Fülöp-szigetek által benyújtott keresettel kapcsolatban, attól függetlenül „határozottan meg fogja védeni törvényes tengeri jogait és szuverenitását saját területén”.

A Fülöp-szigetek az ENSZ Tengerjogi Egyezményére hivatkozva nyújtott be beadványt, melyben igényt tart a Spratly-szigetek nagy részére. Az Egyesült Államok nem ratifikálta a tengerjogi egyezményt, de többször is nemtetszését fejezte ki Kína határozott fellépésével szemben, azt hangoztatva, hogy ragaszkodik a szabad hajózhatóság nemzetközi jogához, továbbá biztosította szövetségeseit, köztük a Fülöp-szigeteket, hogy nem hagyja őket magukra.

Csütörtöki hírek szerint az amerikai hadihajók fokozták járőrözéseiket olyan vitatott területek mentén, amelyek jelenleg kínai fennhatóság alatt állnak.

Kína történelmi alapon próbál a területek feletti rendelkezésre jogot formálni. Azt állítja, hogy az 1970-es években „néhány ország” törvénytelenül foglalt el több tucat zátonyt, illetve szigetet, s emiatt keletkeztek a területi viták. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.