Nagyvilág

Ausztriában új elnökválasztást kell kiírni

Az osztrák alkotmánybíróság érvénytelenítette az elnökválasztás eredményét. A szabálytalan szavazatszámlálás miatt kell megismételni az egyébként nagyon szoros választást.

A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott.

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A Szabadságpárt támadta meg a választás eredményét, mivel 117 körzetből 94-ben találtak szabálytalanságot. Állítólag több ezer szavazatot hamarabb megnéztek, mint ahogy azt a választási szabályzat engedte volna és voltak olyan szavazatok, amiket olyan emberek számláltak meg, akiknek nem volt erre jogosultsága. Viszont csalás elvileg nem történt.

Az új választás szeptember 25-én vagy október 2-án lesz, addig az elnöki feladatkörökért egy háromtagú bizottság felel majd.

(BBC, Spiegel, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik