Nagyvilág

Eldőlt! Hatalmas csatában a Zöldek jelöltje nyerte az osztrák elnökválasztást

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, nagyon szoros volt a küzdelem az osztrák elnökválasztáson. A BBC úgy tudja, a küzdelem már el is dőlt, Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltje nyerte meg az osztrák elnökválasztás második fordulóját.

A levélben leadott szavazatok nélkül a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer végzett volna az élen 51,9 százalékkal, de a levélben leadott voksokat csak hétfőn számolták össze, amiben körülbelül 800 ezer voksról volt szó.

Ezek nélkül 144 006 voks volt Hofer előnye, ennyit kellett ledolgoznia a Zöldek jelöltjének.

Nagyon közel állt Ausztria ahhoz, hogy köztársasági elnöke egy szélsőjobboldali párt jelöltje legyen. Norbert Hofer még a hivatalos eredmény közzététele előtt elismerte vereségét.

A verseny egész végig szoros volt, Hofer (35,05%) első fordulóban 14 százalékpontot vert a Zöldek politikusára (21,34%). Ehhez képest az FPÖ-politikus a szavazatok 51,93 százalékával (1.937.863 szavazat), Van Bellen a 48,07 százalékával (1.793.857 szavazat) állt tegnap este, a levélszavazatok nélkül.

A vidéki területeken inkább Hoferre szavaztak, a városokban viszont a zöldek jelöltje kapott több voksot. Van der Bellen Bécsben nagyon nyert, 62-38 arányban. Hofer 60 százalékot ért el a férfiak, Van der Bellen ugyanennyit a nők között. A fiatalok többsége a Zöldek jelöltjére szavazott, míg a 30-59 év közöttiek többsége Hofert választotta.

Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást – jelentette be hétfő délután az osztrák belügyminisztérium.

Közben hivatalosan is bejelentették, hogy a Zöldek pártja által támogatott független jelölt a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 50,35, míg riválisa, a szabadságpárti Norbert Hofer a voksok 49,65 százalékát szerezte meg.

Ide kattintva elolvashatja, mit reagált Jávor Benedek a PM képviselője az osztrák elnökválasztás eredményére.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik