Nagyvilág

Bajtársias hangulatban küldték haza Cameront Brüsszelből

Hiába vártak éles vitát és nagy bejelentéseket, az Európai Tanács kedd este a jelek szerint szomorúan, de asztalcsapkodás nélkül tudomásul vette Nagy-Britannia kilépést. Angela Merkel szerint a harag nem politikai kategória, Jean-Claude Juncker azért megengedett magának némi kioktatást és humort is. David Cameron szomorúan búcsúzott, hiszen ő sem így tervezte.

„Az Egyesült Királyság miniszterelnöke tájékoztatta az Európai Tanácsot a népszavazás eredményéről” – mindössze ennyi áll abban a dokumentumban (az úgynevezett következtetésekben), amelyet az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójáról adtak ki kedden késő este. Az első ülésnap szokatlanul rövid volt, nem húzódott hajnalig. Angela Merkel német kancellár a sajtótájékoztatója után meg is jegyezte:

Nagyszerű dolog, hogy ma még nem holnap van!

A munkavacsora eredményére a helyszínem több mint 1300 újságíró várt a Tanács brüsszeli épületében, de csalódniuk kellett azoknak, akik valamilyen nagy bejelentést, vagy drámai döntést vártak. David Cameron brit miniszterelnök az ülésen is kijelentette, hogy ő már nem fogja hivatalosan benyújtani a kilépési kérelmet, majd csak utódja, akit várhatóan októberben választ meg a parlament.

Korábban több tagállam és az Európai Parlament is sürgette a brit kormányt, mert nem szeretnék, ha elhúzódna a folyamat, de ez a Tanács ülésén már nem került szóba. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke késő esti sajtótájékoztatóján szintén azt mondta:

Várnunk kell! Nem ez a legjobb megoldás, sem nekünk, sem Nagy-Britanniának, de ez az egyetlen legális út.

Merkel szerint a zárt ajtók mögött zajló ülés „nagyon intenzív és nagyon mély” volt, a hangulat pedig szomorú, de „bajtársias”. Arra a kérdésre, hogy hibáztatták-e kollégái Cameront az általa kezdeményezett, majd elbukott népszavazásért, a kancellár úgy válaszolt: brit kilépés szomorú ugyan, de ez a realitás, és ebből le kell vonni a következtetéseket, mert

a harag nem politikai kategória!

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke volt az egyetlen, aki a késő esti sajtótájékoztatón odaszúrt Cameronnak (és más euroszkeptikusoknak is), amikor azt mondta: aki reggeltől estig Brüsszelt hibáztatja mindenért, az ne csodálkozzon, ha ez történik! Juncker még azt a viccet is megengedte magának, hogy angolról franciára váltott, amit azzal magyarázott, hogy egy rendes, európai nyelven akar beszélni.

Sem Merkel, sem Cameron szerint nem került szóba olyan forgatókönyv, ami alapján a referendum ellenére is az EU-ban maradhatna Nagy-Britannia, vagyis a Brexitet mindenki elfogadta realitásként.

Azt David Cameron is megerősítette, hogy a hangulat szomorú volt, és arról is beszélt, hogy nem tapasztalt türelmetlenséget a többi kormány részéről, senki nem sürgette, hogy hivatalosan is léptessék életbe az EU-szerződés kilépést szabályozó 50. cikkét. „Persze sajnálom az eredményt, de demokrata vagyok, el kell fogadnom azt” – mondta a miniszterelnök, aki többször is hangsúlyozta, hogy a lehető legjobb kapcsolatokra törekszik az EU-ban maradó országokkal.

Nagy-Britannia nem követi az „üres székek politikáját”, vagyis a brit tisztségviselők egészen addig a helyükön maradnak az uniós intézményekben, amíg országuk hivatalosan nem távozik – erősítette meg Cameron.

Az ülés után Merkelnek is feltettek technikai jellegű kérdéseket, mire ő némi iróniával azt mondta:

Az 50. cikk olyan gyönyörűen van megfogalmazva, ahogy csak az Európai Unióban lehetséges!

Ezzel arra utalt, hogy a szerződésben az áll, „az Unió” tárgyal a kilépő állammal, de az nincs megszabva, hogy melyik intézménye. Utalt ugyanakkor arra, hogy valószínűleg a Tanácsnak kell vezetnie a kilépési tárgyalásokat, de nem tekinthetnek el az Európai Bizottság szakértelmétől sem, hiszen a Brexit minden szakterületet érint.

Az EU jövőjét firtató kérdésekre Merkel azt mondta, a 27-ek egyetértettek abban, hogy közös érdekeket kell megfogalmazniuk, és együtt kell fellépniük. Robert Ficó, a soros elnökséget júliusban átvevő Szlovákia miniszterelnöke már be is jelentette, hogy szeptemberben informális, 27-es csúcstalálkozót kíván összehívni ennek megvitatására.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Tanács ülésének keddi napja után nem állt a nyilvánosság elé, információink szerint a szerdai ülésnap után tart sajtótájékoztatót Brüsszelben. Korábban, érkezéskor azt mondta: a helyzet súlyos, kétségkívül válságos helyzetben vagyunk. és az a legfőbb kérdés, hogy a maradók milyen tanulságokat vonnak le belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik