Nagyvilág

Katasztrófahelyzet Virginiában: Obama rendkívüli állapotot hirdetett

Barack Obama amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki szombat este azokra a nyugat-virginiai területekre vonatkozóan, amelyeket heves viharok, sok eső, áradás, földcsuszamlások sújtanak - közölte a Fehér Ház. Már legalább huszonhat halálos áldozata van az államban a természeti katasztrófának.

Az elnök egyúttal arra kérte a washingtoni kongresszust, hogy a szövetségi tartalékalapból juttasson segélyt Nyugat-Virginiának. Az állami katasztrófavédelem további károkra és áldozatokra számít.

A hét eleje óta folyamatosan ömlik az eső Nyugat-Virginiában, az amerikai meteorológiai szolgálat szerint 2010 óta nem sújtotta ilyen esőzés és áradás az államot. Az összes folyó kiöntött, az állam ötvenöt megyéjéből negyvennégyben már korábban rendkívüli állapotot hirdetett ki Earl Ray Tomblin kormányzó.

A víz hidakat, házakat, fákat, villanyoszlopokat sodort el, szombaton 21 ezer lakos otthonában nem volt áramszolgáltatás.

Egyes településeken az emberek a háztetőkre menekültek az emelkedő vízszint miatt, ott várták a mentőhelikoptereket. Vannak városok, például Clendenin is, amelyeket csakis helikopterekkel lehet megközelíteni. A kormányzó szombaton a Nemzeti Gárda kétszáz tagját mozgósította, majd nem sokkal később újabb kétszáznak adta ki az utasítást a szolgálatra. Tomblin szerint az állam egyes megyéiben az évszázad legnagyobb katasztrófájával kell szembenézni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik