Nagyvilág

Tolószékben vonult a börtönbe az amerikai képviselőház volt elnöke

Évtizedekig zaklatott szexuálisan fiatal fiúkat.

Dennis Hastert, a képviselőház volt republikánus elnöke bevonult a börtönbe, hogy megkezdje tizenöt hónapos büntetése letöltését. A 74 éves volt politikus tolószéken érkezett az egyik minnesotai börtönkórházba, ahol az elkövetkező tizenöt hónapot tölti majd.

A politikus évtizedekkel korábban, egy iskolai birkózócsapat edzőjeként kiskorú fiúkat zaklatott szexuálisan, majd az egyik áldozat, a hallgatásáért cserébe, pénzt követelt tőle. Hastert a zsarolásért fizetendő pénz ügyében becsapta a bankot, s tulajdonképpen ezért – és nem a korábbi szexuális zaklatásokért – ítélték börtönre.

A valaha rendkívül befolyásos politikus tavaly ősszel lezajlott pere nagy vihart kavart az Egyesült Államokban, és a per során is újabb és újabb egykori áldozatok jelentkeztek. Kiderült, hogy Hastert kongresszusi politikusként, majd házelnökként is molesztált fiatal fiúkat, de ügyeit – éppen politikai befolyása miatt – mindig sikerült eltussolni.

Az ítélet kihirdetésekor Hastert azt mondta a bíróságon, hogy „mélységesen szégyelli magát” és bocsánatot kért áldozataitól. A tizenöt hónapos börtönbüntetés mellett 250 ezer dolláros büntetést is kell fizetnie, és szabadon bocsátása után még két esztendeig rendőri felügyelet alatt áll majd. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik