Nagyvilág

Vészesen gyorsan terjedhet a zikavírus Puerto Ricóban

Várandós nők ezrei lehetnek fertőzöttek.

Amerikai egészségügy szakemberek, elsősorban a járványügyi központ vezetői azzal számolnak, hogy Puerto Ricóban jelentősen megnövekedhet a zikavírus miatt kóros kisfejűséggel született csecsemők száma. Megnyugtatónak nevezik ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok vérellátó központjaiban rendszeres a szűrés, eddig nem találtak fertőzött vért.

Tom Frieden, a szövetségi közegészségügyi és járványügyi hivatal (CDC) vezetője hívta fel a figyelmet a fertőzés gyors terjedésének veszélyére. Mint fogalmazott: Puerto Ricóban várandós nők ezrei lehetnek fertőzöttek.

Az elkövetkezendő hónapokban gyermeket váró nők ezrei betegedhetnek meg, s ez azt jelenti, hogy jövőre több tucatnyi vagy több száz csecsemő születhet kóros kisfejűséggel.

A CDC azzal is számol, hogy a Puerto Ricó-i véradó központokban is megnövekszik a vírussal fertőzött vérállomány aránya, bár – mint Frieden mondta – pár hónapja bevezették a szűrést, így szinte nulla a kockázata annak, hogy valaki vérátömlesztéssel megfertőződjék.

Nagyon érzékeny tesztet használunk, s eddig nem fordult elő olyan eset, amikor a beteg vérátömlesztéssel fertőződött meg.

Eddig a véradásból származó vér 1,1 százalékában mutattak ki zikavírust. Az amerikai vérellátó-központokban a donorokat alaposan kikérdezik arról, hogy a véradás előtt merre jártak, milyen országokat látogattak meg, és ha veszélyesnek ítélt területeken jártak, nem is vesznek tőlük vért. Az Egyesült Államok vérellátó-központjaiban rendelkezésre álló vértartalékokban eddig nem mutattak ki zikavírust.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik