Nagyvilág

Megtiltották a kat nevű könnyű drog fogyasztását a dél-jemeni Ádenben

Megtiltották a kat nevű könnyű drog fogyasztását munkanapokon a jemeni hatóságok az ország átmeneti fővárosában, Ádenben. Az ádeni belügyminisztérium különrendeletében megjelent tilalom szerint

a kat levelek beszállítása, kereskedelme és fogyasztása tilos a hét minden napján, kivéve a csütörtöki és a pénteki esti órákat.

Az utóbbi két nap számít ugyanis pihenőnapnak Jemenben. A rendelet indoklása szerint a tilalommal a kat fogyasztás egész közösségre, így különösen a tömegközlekedésre és a biztonsági erők tagjainak munkavégzésére gyakorolt negatív hatásait kívánják megelőzni a dél-jemeni kikötővárosban. A kat levelek rágása hagyományos szokásnak számít a 25 milliós lakosú Jemen harmadánál, különösen az ország déli részében.

Erre a kábítószerre nincs vallási tilalom, és azt szinte minden helyen és lehetséges alkalommal, így találkozókon, ünnepélyes és baráti összejöveteleken is fogyasztják a muzulmán országban. A jemeni mezőgazdaság legtöbbet termesztett növénye a kat. Jemenben 25 évvel ezelőtt már próbálkoztak a könnyű drog kereskedelem és fogyasztás tilalmával, azonban ez az intézkedés csak rövid ideig maradhatott fenn.

A Jemenben és Etiópiában őshonos kat (abesszin tea) leveleiben lévő vegyület az amfetaminhoz hasonló hatást vált ki a fogyasztóban. Közel-Keleten és Ázsiában is népszerű, a növény leveleit rágják és elszívják, írja az MTI.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik