Nagyvilág

Vírust találtak egy németországi atomerőműben

A reaktorok működését ez nem befolyásolhatja, de vizsgálódik a titkosszolgálat.

Számítógépes vírusok kerültek egy németországi atomerőmű rendszerébe, de az üzemeltető szerint mindez nem érinti a reaktorok működését, mert az azt vezérlő rendszerek nem csatlakoznak az internethez.

Az irodai gépek adathordozóin többek közt olyan vírusra bukkantak, amely lehetővé teszi fájlok ellopását a fertőzött számítógépekről. A gundremmingeni erőmű üzemeltetője, az RWE szigorított az informatikai biztonságon, miután fény derült az esetre, és a szövetségi információbiztonsági szolgálatot is értesítette. Az ügyben vizsgálat indult.

A finn F-Secure információbiztonsági cég kutatási igazgatója azt mondta: meglepően gyakoriak a hasonló vírusfertőzések a kritikus rendszerekben, de addig nem veszélyesek, amíg nem kifejezetten az atomerőműre irányulnak. Elmondta: egy európai repülőgép-gyártó heti rendszerességgel talál vírusokat a fedélzeti rendszereken pusztán azért, mert a gyár dolgozói a pilótafülkében lévő USB-csatlakozóról töltik a telefonjukat. De ennek nincs semmiféle biztonsági kockázata, mert a repülőgépek rendszerére nincsenek hatással a mobiltelefonokat célzó vírusok. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik