Nagyvilág

Nem vicc, Putyin bocsánatot kért

Az elnök embere is hibázott, de a Kreml Putyin nevében is elnézést kért, amiért állította: egy német újság egy amerikai bank tulajdonában van, ezért közölte a Panama-papírokat.

Minden oroszok elnöke is ember, ezt bizonyította most a derék Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin államfő is, aki bocsánatot kért egy német laptól – írja a BBC. A történet lényege, hogy pár hete kijöttek a Panama-papírok, csomó vezetőről kiderült, hogy offshore-ügyletekben utazik, Putyin belső körének egyes tagjai is szorultak.

Putyin, ahogy a legtöbb autoriter vezető ilyenkor szokta, összeesküvés-elméletekkel támadt vissza a tényekre. Azt fejtegette, vajon kinek áll érdekében a sok infó megszellőztetése. Ennek során jutott arra az alá nem támasztható megállapításra, miszerint a dokumentumok jelentős részét leközlő Süddeutsche Zeitung az amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs tulajdonában van. Csakhogy az orosz propaganda nagy részéhez hasonlóan ez nem igaz.

A Kremlben is látták, hogy ez már kínos csúsztatás, ezért kiadtak egy bocsánatkérő közleményt. Persze azért Putyinról is lemosták a felelősséget, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő magára vállalta azt, mondván nem ellenőrizte le alaposan az információkat, mielőtt az elnöknek továbbította volna őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik