Külföld

Szívszorító levéllel kéri a beengedést a kurd fodrásznő

24.hu
24.hu

2016. 04. 01. 17:11

A szír háború annyira kegyetlen, hogy a kurd fodrásznőnek is menekülnie kellett. Nyílt levélben fordul az uniós politikusokhoz, hogy engedjék tovább Görögországból.
Korábban a témában:

Laila egy kurd fodrásznő, aki a szíriai Haszakából menekült el. Szívhezszóló szavakat mondott tollba a New York Times újságírójának arról, miért és hogyan kellett elmenekülniük, merre mentek és hova mennének.

Egy nap, reggeli 5-kor ágyúzást hallottunk és tudtuk, hogy az Iszlám Állam megérkezett. Felkaptam a gyerekeimet és két táskát és menekültem. Azokban az időkben mindenkinek volt két, bekészített táskája: egy fontos dokumentumokat tartalmazott és egy másik ruhákat és egyéb lényeges dolgokat. Egy kiszáradt folyómederben rohantunk. Még mindig saras volt és bokáig belesüppedtünk.

A jelenleg Idomeniben várakozó, a pénzből teljesen kifogyott Lailáék az Iszlám Állam előtti időket se élvezhették. A háború miatt nem volt tüzelőnek való fa, és minden családból besoroztak valakit a kurdok harcolni, függetlenül a nemétől. Laila lányát is be akarták, úgy kellett őt Törökországba menekíteni.

A családom zöme Németországban van, szóval eldöntöttük, hogy odamegyünk. Két hónapot töltöttünk a határ térségében, mielőtt átmenekültünk Törökországba, ahol a férjem dolgozik. Találtunk a Facebookon egy embercsempészt – egy közvetett rokont – és Izmirbe repültünk. Két nappal később már a sötétben álltunk 35 másik emberrel a török parton.

A lánya nem akart menni és közölte, ha meghal a hajóúton, az anyja lesz a hibás. Végül a csempészek berakták őket és rendben átértek a görög partokra, majd onnan Idomenibe. Akkor még szökdöstek át emberek Macedóniába, azt hitték, ők is átjutnak. Laila azon kezdett aggódni, hogy az uniós áthelyezési program miatt, nem egyesülhetnek a Németországban élő családtagokkal. Lailáék előtt közben lezárult a határ, Idomeniben ragadtak. Laila nem érti, miért hívták az európai politikusok a menekülteket, ha aztán becsapják az orruk előtt az ajtót.

Azt akarom, hogy minden európai vezető hallgasson meg engem: ha bármelyikük belemenne, hogy elválasszák a fiától, benne vagyok, hogy ugyanezt tegyék velem. Vagy a bátyjától, húgától, unokatestvérétől.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.