Nagyvilág

A menekültválság az Európába érkezők szemszögéből – Fotósorozat

A menekültválság az Európába érkezők szemszögéből – Fotósorozat

A német fotós, Kevin McElvaney decemberben bejárta a válság négy fontos helyszínét – Izmirt, Athént, Leszboszt és Idomenit –  tizenöt menekültnek adott filléres, eldobható fényképezőgépeket, hogy rögzítsék útjukat választott céljukig, az elkészült fotókat pedig juttassák vissza neki.

A kísérlet kezdete után három hónappal a gépek közül hét ért célba: egy elveszett, kettőt az országhatárokon koboztak el, kettő továbbra is a céljuk felé tartó menekültek tulajdonában van, három pedig gazdájukkal együtt tűnt el.

RefugeeCameras_Website-1-of-34

A #RefugeeCameras nevet kapott projekttel McElvaney egy merőben új szemszögből – az Európába érkezőkéből – szerette volna bemutatni az eddigi legjobban dokumentált történelmi eseményt, a menekültválságot, de lehetőséget is akart biztosítani, hogy fotókon át dokumentálhassák útjukat új hazájuk felé.

Zakaria, Szíria

Az Izmirből indult férfi a Görögországhoz tartozó Chios szigetére tartott. Ma Berlinben él.

Zakaria received his camera on Dec 08, 2015 in Izmir. He had to flee from the IS and the Syrian Government. His hometown can't be named (for security reasons). He writes that "only God knows" when and if he is able to return. He had to leave his wife and two young children behind, but is still in touch with them. Zakaria tries to bring his family to Germany - or wants to travel back if necessary. His photographs documented the dinghy-ride from Turkey to Chios. Zakaria lives in Berlin, Germany today.

Úton Izmirből Európa felé

RefugeeCameras_Website-3-of-34

A túlterhelt csónakokban ötven-hatvan emberrel utaznak együtt

RefugeeCameras_Website-4-of-34

Chioshoz közeledve egy görög halászhajó kapitánya mutatja nekik az irányt egy biztonságos öböl felé

RefugeeCameras_Website-5-of-34

A hajó két utasa

RefugeeCameras_Website-7-of-34
Hamza, Aleppo, Szíria

Az Izmirből indult Hamza barátjával, Abdulmonemmel együtt használta a gépet. Mindketten egy névtelen görög szigeten értek partot. Hamza ma Münchenben, Abdulmonem pedig Rostock közelében él.

Hamza received his camera on Dec 08, 2015 in Izmir. He worked as a chemist and shared the camera with his friend Abdulmonem. Both are from Aleppo, Syria. They documented the landing of a dinghy on an unknown island in Greece. Hamza lives in Munich, and Abdulmonem near Rostock in Germany today.

Csuromvizes kisfiú a kavicsos tengerparton, röviddel a szárazföld elérése után

A young boy stands with his wet clothes on the stony beach right after they stranded.

Az emberek egymást segítik ki a csónakokból. Önkéntesek nincsenek a környéken.

Refugees help each other to get off the dinghy. There have been no volunteers to help.

Hamza két kisfiúval

Hamza holds up two boys after all refugees left the dinghy.

Miután elhagyták a partot, egy közeli falu felé vették az irányt. Ruháikból továbbra is csavarni lehet a vizet, víztartalékuk pedig igen szűkös.

After walking up and down the hills towards the next village, the group takes a break. They are covered in wet clothes and just have a bit water with themselves.
Firasz, Irak

A városa megszállása miatt szülőföldjét elhagyó fiú Leszbosz szigetén, a Moria regisztrációs táborban kapta meg a fényképezőgépét. Az ISIS mindent elvett tőle, még barátnőjét is. A gyermekeket megölték, a nőket pedig megerőszakolták. Családja továbbra is Irakban él, a fiú viszont útlevele elvesztése után elindult Európa felé, hiszen a jazidi kisebbség tagjaként nem sok esélye maradt a túlélésre. Ma a németországi Hildesheimben él.

RefugeeCameras_Website-13-of-34

Az apró tűz körül melegedő csoport utolsó ruháit és szemetet éget, mivel a nedves fa nem kapott lángra, a buszra pedig nem szállhatnak fel.

Refugees stand around a fire. Because the wood was wet, they burned trash and their last clothes to keep themselves warm. They had to stay outside the buses.

Tömött vonatból kinéző menekültek, valahol Macedóniában. Az ajtók egész úton nyitva maradtak.

Refugees looking out a overcrowded train in Macedonia. On the rigtht a mother holds her crying kid in her arms. The doors were not able to close and have been open during the drive.

Szerbiában egy időre megálltak, hogy a környező erdőkben ehető bogyókat, vagy ételt keressenek. Sokan ezen a ponton már teljesen felélték utolsó tartalékaikat.

In Serbia the refugees used a stop to search for berries and other food in the forest nearby. Many ran out of money until that moment.
Amer, Szíria

A Leszbosz szigetén megismert fiú örült, hogy csatlakozhat a projekthez, de nem készített túl sok fotót. Bátyjával, Hasemmel együtt utazott, ma mindketten a németországi Verdenben élnek.

RefugeeCameras_Website-17-of-34

Hasem és Amer a leszboszi Mytillini kikötöjében, háttérben egy óriási komppal, ami a menekülteket és a turistákat szállítja Athénba.

RefugeeCameras_Website-18-of-34

Túlzsúfolt vonat Németországban

Refugees sit on the floor in an overcrowded train in Germany
Diáb, Szíria

Az Aleppóból érkezett matematikatanár az Athénból Idomenibe tartó buszon kapta meg a gépet. Feleségével és fiával, Kerimmel együtt utazott.

RefugeeCameras_Website-20-of-34

Diáb felesége és fia Idomeni bejárata előtt

RefugeeCameras_Website-21-of-34

Németország felé tartva a kisfiú barátokat is szerzett

RefugeeCameras_Website-23-of-34

Egy macedóniai átmeneti szálláson, plédekbe burkolózva

RefugeeCameras_Website-22-of-34

Átmeneti szálláson, valószínűleg Németországban

RefugeeCameras_Website-24-of-34
Szaid, Irán

Diábhoz hasonlóan az Iránból Szaid is az Athénból Idomenibe tartó buszon kapta meg a fényképezőgépét. A férfinak azért kellett elhagynia a hazáját, mert korábban áttért a kereszténységre, és emiatt könnyen bebörtönözhették, vagy akár meg is ölhették volna. Útja kalandos volt: ahhoz, hogy átjusson a macedón-német határon, afgánnak vallotta magát, hiszen irániak 2015 november 17. óta nem kelhetnek át a Balkánon. Németországban aztán tisztázta a helyzetet, ma pedig Hanauban él.

Saeed received his camera on Dec 12, 2015 in a bus from Athens to Idomeni. Saeed comes from Iran. He left Iran, because he converted to Christianity and was in the risk of being killed/ arrested for this. To cross the boarders from Macedonia to Germany, he registered himself in Lesbos as a Afghan (Iranians have been rejected to cross the Balkans since November 17, 2015). In Germany he made his case clear and lives as a Iranian now. Today he lives in Hanau, Germany.

Egy szír apa gyermekével együtt alszik az Idomenibe tartó buszon

A hatóságok papírokat osztanak, melyekkel a menekültek átkelhetnek Macedónián. A hibás, vagy hiányos dokumentumok miatt engedélyt nem kapott családoknak a határ görög oldalán kellett maradniuk.

Authorities hand out papers to refugees, who are allowed to take the train through macedonia. Refugees, who didn't receive a paper because of invalid or wrong documents had to return to the greek side of the border.

Egy önkéntes kisgyerekeket szórakoztat a horvét-szlován határnál létrehozott ideiglenes táborok egyikében

A volunteer entertains the younger refugees outside a camp between Croatia and Slovenia. The kids try to imitate his tricks.

A vonat mosdójának ajtaja előtt ülő emberek a Macedóniából Szerbiába tartó vonaton, melyre a 25 eurós (7800 forintos) jegy megváltása után szállhattak fel

Refugees sit in front of a toilet in an overcrowded train from Macedonia to Serbia. A ticket cost 25 euros

 

 

Mohammad, Szíria

Mohammad is egy buszon, Idomeni közelében kapta meg a gépét. A férfi legnagyobb vágya, hogy az összes szíriai biztonságosan, minden gond nélkül érje el Európát, az emberek pedig segítik és támogatják majd őket. Sok fiatal társához hasonlóan ő is azért hagyta el szülőföldjét, hogy elkerülhesse a besorozást.

RefugeeCameras_Website-30-of-34

Barátaival egy macedóniai táborban, várva a továbbhaladásra

RefugeeCameras_Website-31-of-34

A menekültek minden lehetőséget kihasználnak az alvásra, itt például egy kisfiú egy csoportnyi férfi közt alszik, akik minden oldalról melegen tartják.

RefugeeCameras_Website-32-of-34

Plédekbe burkolózva egy ideiglenes táborban

RefugeeCameras_Website-33-of-34
Olvasói sztorik