Nagyvilág

Obama félt, hogy ellopják a gyűrűjét, ezért eldugta argentin rajongói elől

Az amerikai elnök a múlt héten Argentínában járt, egyik beszéde után odament a többnyire fiatalokból álló hallgatóságához, elkezdett kezet fogni velük, majd kapcsolt és levette a gyűrűjét és zsebre tette.

A dél-amerikai sajtó szerint azért, mert attól tartott, hogy lehúzzák az ujjáról.

Buenos Aires-i látogatásán Obama dicsérte a 2015 decembere óta hivatalban lévő, jobbközép argentin elnököt, amiért már megkezdte számos, korábban ígért reformjának a megvalósítását, és azt mondta, Washington kész arra, hogy együttműködjön az argentin “történelmi átmenet” megvalósításában, amellyel Argentína példát mutat a szomszédos országoknak.

Obama, akinek útját szimbolikusan a több mint 30 ezer halálos áldozatot követelő argentin katonai diktatúra 1976-os hatalomra kerülésének 40. évfordulójához időzítették, csütörtökön elismerte, hogy az Egyesült Államok Argentínával kapcsolatos politikája annak idején hibás volt, de nem kért bocsánatot azért, hogy az amerikai kormányzat támogatta a katonai juntát annak a hatalomra kerülését követő, korai szakaszában. Az elnök megismételte, hogy hozzáférhetővé teszi a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) és az amerikai hadseregnek az argentin diktatúrával kapcsolatos dokumentumait, hogy Washington hozzájárulhasson az igazság feltárásához.

Kiemelt kép: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

(20Minutos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik