Külföld

A volt CIA-igazgató szerint változó az európai hírszerzés színvonala

24.hu
24.hu

2016. 03. 25. 18:49

A belga szolgálatokról különösen lesújtó Michael Hayden véleménye.

A nemzetbiztonság nem elsősorban az Európai Unió, hanem a nemzetállamok felelőssége, de a tagállamok biztonsági szolgálatainak színvonala nagyon egyenetlen – mondta a BBC-nek Michael Hayden volt CIA-igazgató.

Hayden, aki 2009-ig állt az amerikai hírszerző ügynökség élén, kijelentette: Nagy-Britanniában és Franciaországban „nagyon jó és agresszív” szolgálatok működnek. A skandináv országok elhárító ügynökségei is jók, de kicsik, a kontinens többi országának többségében, főleg Belgiumban viszont kicsi, erőforrásokkal nem kellőképpen ellátott, és törvényi akadályokba ütköző szolgálatok dolgoznak – tette hozá.

A volt CIA-vezér szerint az EU nem járul hozzá a tagállamok nemzetbiztonságához, sőt bizonyos értelemben útjában áll az országok nemzetbiztonsági tevékenységének. Beszélt arról is, hogy nem lenne különösebb hatása az amerikai és brit szolgálatok együttműködésére, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból.

Korábban Theresa May brit belügyminiszter beszélt arról, hogy a kilépéssel veszélybe kerülhetne a hírszerzési információcsere, a Scotland Yard főparancsnoka pedig azt mondta, hogy „bürokratikus lidércnyomás” lenne, ha minden egyes uniós tagállammal kénytelenek lennének újratárgyalni az uniós szintű bűnüldözési együttműködési megállapodásokat. (MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.