Nagyvilág

A volt CIA-igazgató szerint változó az európai hírszerzés színvonala

A belga szolgálatokról különösen lesújtó Michael Hayden véleménye.

A nemzetbiztonság nem elsősorban az Európai Unió, hanem a nemzetállamok felelőssége, de a tagállamok biztonsági szolgálatainak színvonala nagyon egyenetlen – mondta a BBC-nek Michael Hayden volt CIA-igazgató.

Hayden, aki 2009-ig állt az amerikai hírszerző ügynökség élén, kijelentette: Nagy-Britanniában és Franciaországban „nagyon jó és agresszív” szolgálatok működnek. A skandináv országok elhárító ügynökségei is jók, de kicsik, a kontinens többi országának többségében, főleg Belgiumban viszont kicsi, erőforrásokkal nem kellőképpen ellátott, és törvényi akadályokba ütköző szolgálatok dolgoznak – tette hozá.

A volt CIA-vezér szerint az EU nem járul hozzá a tagállamok nemzetbiztonságához, sőt bizonyos értelemben útjában áll az országok nemzetbiztonsági tevékenységének. Beszélt arról is, hogy nem lenne különösebb hatása az amerikai és brit szolgálatok együttműködésére, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból.

Korábban Theresa May brit belügyminiszter beszélt arról, hogy a kilépéssel veszélybe kerülhetne a hírszerzési információcsere, a Scotland Yard főparancsnoka pedig azt mondta, hogy „bürokratikus lidércnyomás” lenne, ha minden egyes uniós tagállammal kénytelenek lennének újratárgyalni az uniós szintű bűnüldözési együttműködési megállapodásokat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik