Nagyvilág

A német ellenzék és Merkel szövetségesei is bírálták az EU-török megállapodást

A Zöldek szerint az egész arra jó, hogy még többen vesszenek a Földközi-tengerbe, a Baloldal szerint pedig Erdogannak nem Brüsszelben, hanem Hágában a helye.

Bírálják a német ellenzéki pártok az EU-Törökország megállapodást, a kormányzó CDU-val szövetségben lévő Bajor Keresztényszocialista Unió pedig parlamenti szavazást sürget az ügyben.

A Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a Baloldal szerint a megállapodás nem fér össze a nemzetközi joggal, mert a menekültek kollektív kiutasítását irányozza elő. A párt szerint Recep Tayyip Erdogan török államfőnek nem Brüsszelben, hanem Hágában a helye, mert szíriai iszlamista gyilkos bandák támogatásával egyre több embert kényszerít menekülésre.

A Zöldek társelnöke, Simone Peter a Tagesspiel am Sonntagnak azt mondta: a megállapodás üzérkedés a menekültek kárára egy olyan országgal, amely brutálisan lép fel a kurdok, a kormány bírálói és újságírók ellen. Mindez arra jó, hogy a menekültek más utakat keressenek, így többen vesszenek a Földközi-tengerbe. „Cinizmus ezt európai megoldásnak nevezni” – mondta.

A bajor CSU szerint a megállapodás nem áttörés, csak köztes lépés. Az a veszély fenyeget Horst Seehofer pártelnök szerint, hogy megint Németországnak kell befogadnia a legtöbb embert, ezért évi 200 ezerben korlátozná a befogadható menedékkérők számát. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik