Nagyvilág

Megkezdődött Breivik pere, a tömeggyilkos náci karlendítéssel üdvözölte a bíróságot

Megkezdődött a bebörtönzött norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik pere – számolt be a BBC. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a 77 ember lemészároló norvég férfi állítja: a skandináv ország megsértette az emberi jogok európai egyezményének a kínzást és az embertelen vagy megalázó bánásmódot tiltó harmadik, valamint az elítéltnek a családhoz, a magánélethez és a személyes kapcsolatokhoz való jogának tiszteletben tartását szavatoló nyolcadik cikkelyét.

A BBC szerint a főként a magánzárka és a bilincs szerinte indokolatlan használata miatt pereskedő tömeggyilkos sötétszürke öltönyben, kopaszon érkezett a bíróságra, kezetfogott ügyvédeivel és náci karlendítéssel üdvözölte a jelenlévőket. Breivik ügyvédjének nyitóbeszédében arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy védence büntetése rosszabb, mint a halálbüntetés. Breivik várhatóan szerdán tesz vallomást, a per pénteken érhet véget. A cél, hogy a férfi több ember tudjon érintkezni.

Breivikkel kapcsolatban hatalmas felháborodást keltett tavaly nyáron, hogy felvették az Oslói Egyetem politikatudományi szakára. Az egyetem rektora közölte, az elítélt megfelelt a követelményeknek, ezért nyert felvételt. Életét egy háromszobás magánzárkában éli, ügyvédje szerint büntetése megkezdése óta csak édesanyjával és fogvatartóival találkozott, ezen szeretnének enyhíteni a peres eljárásban.

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND
Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

Breiviket 21 évi szabadságveszésre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül lemészárolt fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik