Külföld

Merkelt “pofozták” a németek

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 14. 07:19

A kancellár pártja lett a "szupervasárnap" első számú vesztese. A Merkel menekültpolitikájának bírálatára építő párt nagyon feljött.

Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) mindhárom vasárnapi tartományi (Landtag-) választáson kevesebb szavazatot kapott, mint öt éve.

A Zöldeké lett Baden-Württemberg

A Zöldek nyerték a németországi Baden-Württembergben vasárnap megrendezett tartományi törvényhozási választást. A tartományt a szociáldemokratákkal (SPD) 2011 óta együtt kormányzó Zöldek a szavazatok 30,3 százalékát szerezték meg, ami 5,8 százalékpontos emelkedés a 2011-ben elért 24,2 százalékhoz képest, és 47 helyet jelent a 143 fős stuttgarti Landtagban.Az 1980-ban alapított párt most először nyert tartományi választást. Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) minden eddiginél rosszabbul szerepelt. 27 százalékot szerzett meg, ami 12 százalékpontos gyengülés az öt évvel ezelőtti, első helyet jelentő 39 százalékhoz viszonyítva. A CDU 42 képviselőt küldhet a Landtagba.
A harmadik helyen a kormány menekültpolitikáját bíráló újonc Alternatíva Németországnak (Afd) áll a szavazatok 15,1 százalékával, míga a negyedik az SPD 12,7 százalékkal. Ez 10,4 százalékpontos visszaesés a 2011-es 23,1 százalékhoz képest. A liberális FDP 8,3 százalékot kapott, 3 százalékpontot javított a 2011-es 5,3 százalékhoz képest. A Zöldek-SPD koalíció az utóbbi gyenge szereplése miatt elvesztette többségét. A Zöldek a CDU-val vagy az SPD-vel és az FDP-vel alakíthatnak kormányt, de egy CDU-SPD-FDP koalíciónak is lehet többsége.

Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnök, a Zöldek politikusa az urnazárás után azt mondta, nincsenek “világos többségi viszonyok” az új összetételű Landtagban, a Zöldek ezért készen állnak tárgyalni valamennyi “demokratikus párttal”. Az AfD előretörése azt a kötelezettséget jelenti a demokratikus erőknek, hogy legyenek nyitottak az “új típusú szövetségekre” – mondta.

Guido Wolf, a CDU listavezetője azt mondta, pártja nehéz helyzetbe került, de egyik célját elérte: megakadályozta a Zöldek-SPD koalíció fennmaradását. Pártja hajlandó “végiggondolni” a koalíciós lehetőségeket, de mivel a baden-württembergiek többsége a “változásra szavazott”, ezért szerinte a CDU-nak kell kormányt alakítania.

Nils Schmid, az SPD listavezetője keserűen beszélt pártja eredményéről, úgy vélte, a Zöldek a kampányban sikeresen tulajdonították egyedül Winfried Kretschmannak a közös kormányzás eredményeit. Szerinte a Zöldek kaptak felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra.

Jörg Meuthen, az AfD listavezetője hangoztatta, hogy egy “parlamentáris demokráciában erős, élénk ellenzékre van szükség”, és pártja ezt a szerepet kívánja betölteni.

Felemás CDU győzelem

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyert Szász-Anhaltban. A tartományt 2002 óta kormányzó párt a szavazatok 29,8 százalékát kapta. Ez a CDU második legrosszabb eredménye a volt NDK területén fekvő tartományban. A 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) már első nekifutásra a második számú erő lett a szász-anhalti tartományi gyűlésben.

A Merkel kancellár menekültpolitikájának bírálatára építő párt a szavazatok 24,2 százalékát szerezte meg. Az AfD maga mögé utasította az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldalt, amely csak a szavazatok 16,3 százalékát kapta.

A CDU eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) támogatottsága nagyot zuhant, mindössze a szavazatok 10,6 százalékát nyerte el, ami 10,9 százalékpontos csökkenés az öt évvel ezelőttihez képest. A Zöldek csupán 0,2 százalékponttal lépték át a bejutási küszöböt, 5,2 százalékot szereztek, ami 1,9 százalékpontos csökkenés a 2011-es 7,1 százalékhoz képest, és 5 képviselői helyet jelent.

A CDU-SPD koalíció elveszítette többségét. Ez az első eset Németországban, hogy az úgynevezett nagykoalíció – a szövetségi szinten két legnagyobb párt összefogása – nem elég egy tartományi gyűlésben többségi támogatással rendelkező kormány felállításához.

Reiner Haseloff tartományi miniszterelnök az ARD országos közszolgálati televíziónak nyilatkozva kiemelte, hogy nem pártja, a CDU miatt bukott el a nagykoalíció, hiszen nagyjából ugyanannyi voksot kaptak, mint 2011-ben. Hozzátette, az SPD mellett egy harmadik partnert is bevonva stabil kormányt lehet alakítani. Szerinte az AfD támogatóit “vissza kell hozni a demokratikus közép” területére. Az AfD előretörése nem helyi, hanem “össznémet és európai probléma”, amelyre reagálni kell, hogy a “populisták ne csábítsák el szavazóinkat” – húzta alá.

A CDU politikusa már tavaly novemberben sürgette, hogy a szövetségi kormány a befogadható menedékkérők számának korlátozására vezesse be a tartományok teljesítőképessége alapján kialakított felső határ intézményét. Közölte, a 2,2 millió lakosú Szász-Anhalt évente legfeljebb 12 ezer menekültet tud integrálni. Ezzel kapcsolatban azt mondta, nem Angela Merkel ellen, nem a kancellár politikáját bíráló, a felső határ bevezetését szintén követelő Seehofer bajor miniszterelnök mellett foglalt állást, csak Szász-Anhalt érdekeit képviselte.

Éppen ezért sikerült megtartani a szavazókat – jegyezte meg, utalva arra, hogy a CDU 2011-ben és most is nagyjából 325 ezer listás szavazatot kapott, és a szavazataránya azért csökkent, mert a választási részvételi arány 51,2 százalékról 61,1 százalékra emelkedett. Arra a kérdésre, hogy állásfoglalása nem sikertelennek bizonyult kísérlet volt-e az AfD feltartóztatására, Reiner Haseloff azt mondta, az AfD később, a nők ellen elkövetett szilveszteri zaklatások és rablások hatására erősödött meg, és ebben a média “nem teljesen ártatlan”.

Az SPD is nyert

A szociáldemokrata párt (SPD) nyert Rajna-vidék-Pfalzban. A tartományt 25 éve kormányzó SPD a szavazatok 36,2 százalékát szerezte meg, 0,5 százalékponttal erősödött a 2011-ben elért 35,7 százalékhoz képest. Az ott ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) 31,8 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el, 3,4 százalékponttal gyengült a 2011-ben megszerzett 35,2 százalékhoz képest.

A harmadik helyet az Alternatíva Németországnak (AfD) szerezte meg, az újonc párt a szavazatok 12,6 százalékával jutott be a Landtagba. A liberális FDP átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt, ami öt évvel ezelőtt nem sikerült neki, így most visszakerül a tartományi gyűlésbe: a 2011-es 4,2 százalék után 6,2 százalékos eredménye van.

Az SPD eddigi koalíciós partnere, a Zöldek támogatottsága 15,4 százalékról 5,3 százalékra süllyedt, 18 helyett csak 6 képviselőt küldhetnek a Landtagba.

Az SPD-Zöldek koalíció így elveszítette többségét.

Malu Dreyer miniszterelnök, a szociáldemokraták politikusa azt mondta, az FDP-vel és a Zöldekkel kíván kormányra lépni, a nagykoalíció a CDU-val csak végső megoldásként jöhet szóba. A két kiszemelt partner nyitottnak mutatta magát a közös kormányzás lehetőségéről szóló tárgyalások elkezdésére.

Julia Klöckner, a CDU listavezetője kiemelte, hogy pártja a két fő cél közül az egyiket elérte, hiszen az SPD-Zöldek koalíció nem tud tovább kormányozni. Egyben elismerte: a szociáldemokratákat illeti meg annak joga, hogy elsőként próbáljanak meg kormányt alakítani. Az AfD-vel egyik párt sem hajlandó együttműködni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.