Nagyvilág

Börtönkörülményei miatt pereli Norvégiát a tömeggyilkos Breivík

77 embert ölt meg, 21 évet kell egy olyan börtönben ülnie, ahol tévézhet, konzolon játszhat, edzhet, tanulhat, de emberi jogai megsértéséért beperelte az államot.

Nem sok gulágot láthatott eddig Anders Behring Breivík, a 77 ember megölése miatt elítélt tömeggyilkos, legalábbis ez látszik abból, hogy panaszkodik a norvég börtönkörülményére, az embertelen és degradáló bánásmódra.

A Sky News szerint Breivíket egy szigorúan őrzött bv-intézetben őrzik, 21 évet kell leülnie összesen itt (vagyis már csak 16-ot, mielőtt felülvizsgálják, szükség van-e a büntetés meghosszabbítására). Mindenesetre a rab annyira elégedetlen fogvatartásának körülményeivel, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróságon bepereli a norvég államot.

Egy meghallgatást is tartottak már a Skein börtönben, ahol a norvég főügyész hivatala megvédte a börtönkörülményeket. Kiderült, Breivíknek három cellája van: egy lakócella, egy tanulócella és egy gyúrócella. Hozzáférést biztosítanak neki egy tévéhez, számítógéphez és játékkonzolhoz. A többi rabbal nem kommunikálhat, de az őrökkel és a professzionális személyzettel igen.

Marius Emberland ügyvéd, aki a norvég államot fogja védeni az eljárás során, elmondta, valóban limitálják Breivík kommunikációját a külvilággal, de az túlzás, hogy teljesen el lenne szeparálva. Breivík ügyvédje, Oystein Storrvik elmondta, védence izolációs károsodást szenved, mert el van zárva a látogatóitól. Az utóbbi években egyedül a később rákban elhunyt anyja látogathatta meg őt kintről.

Breivík azt is fájlalja, hogy az állam nem tiszteli a családi és magánéletét, miközben a hatóságok állítják, azt előzik csak meg, hogy a fogoly egy szélsőséges szervezetet építsen fel a börtönből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik