Nagyvilág

Brüsszel aggódik a balkáni helyzet miatt

Menekültek a macedón határzárt ostromolták hétfőn, az Európai Bizottság aggódik azért, hogy nincs közös megoldás.

Aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság kedden a görög-macedón határon történt előző napi incidensek miatt, amelyek során migránsok kidöntötték a kerítés egy részét, mire a rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, és legalább harmincan megsérültek. “Az Európai Bizottságot rendkívüli módon aggasztják a képek, amiket tegnap láttunk” – közölte Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője.

A felvételek alátámasztották, hogy a helyzetből kivezető egyetlen utat egy közös európai megoldás jelenti – mondta a tisztviselő, miközben a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országok a válságot súlyosbító egyoldalú lépésekkel vádolják egymást. Szkínász hozzátette, a határokon bevezetett intézkedések mindegyikének összhangban kell lennie a nemzetközi és az európai uniós joggal.

Hétfőn mintegy 300 iraki és szír menekült a kerítés egy részének ledöntésével tiltakozott az ellen, hogy a hatóságok szerintük túl alacsony számban engedik át a határnál várakozókat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé. A macedón rendfenntartók könnygázt, valamint hanggránátokat vetettek be, amikor a migránsok betörték a kerítés kapuját a két országot összekötő vasútnál. Néhány migráns kövekkel dobálta meg a rendőröket, de végül senkit nem tartóztattak le.

A torlódás azért alakult ki, mert Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői február közepén arról állapodtak meg, hogy legfeljebb 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát, Görögországba azonban ennél naponta lényegesen többen érkeznek – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik