AppleMark
Külföld

Fél Jugoszláviát megrótta az ENSZ-főtitkár

24.hu
24.hu

2016. 02. 26. 19:48

Szlovéniától Macedóniáig (meg Ausztria) megkapták Ban Ki Muntól, aki szerint nem fair, hogy napi szinten maximálják a belépő migránsok számát.
Korábban a témában:

Elítélte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken, hogy a nyugat-balkáni országok korlátozzák a területükre beengedett migránsok számát. Ban Ki Mun közleményében aggodalmának adott hangot a térségbeli országok – Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia -, továbbá Ausztria által foganatosított korlátozások miatt, és azt írta, hogy azok nem állnak összhangban a menekültek helyzetére vonatkozó 1951-es genfi konvencióval.

A főtitkár utalt arra, tudatában van annak, hogy több európai országra a menekültválság miatt nagy nyomás nehezedik. Ennek ellenére arra szólította fel az érintett országokat, hogy ne zárják le határaikat. Ban szerint a kialakult helyzetben valamennyi országnak a szolidaritás, valamint a menekültek felelősségteljes elosztása szellemében kell cselekednie.

Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői megállapodtak abban, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát – közölte a szlovén rendőrség pénteken Ljubljanában. Ausztria múlt péntektől napi 3200 főre korlátozta a beengedhető migránsok számát és naponta 80-ra az ország déli határainál benyújtható menedékkérelmek számát.

A szlovén rendőrség szerint a migránsok vonulásának nyugat-balkáni útvonalán fekvő országok rendőri vezetői már napokkal ezelőtt Zágrábban nyilatkozatot írtak alá arról, hogy tiszteletben tartják az osztrák kvótát. A visszatoloncolások elkerüléséért pedig napi mintegy 580 migráns belépését engedélyezik, hogy minden bevándorlót a schengeni szabályoknak megfelelően ellenőrizhessenek.

Kommentek

Porosenko Krím visszaszerzésére tett ígéretet
Generated by  IJG JPEG Library103 év börtönt kaptak a kislányok molesztálói