Nagyvilág

Szállodákat bérelhet az ENSZ a menekülteknek Görögországban

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) olcsó szállodákat bérelne ki Athén és Szaloniki környékén.

A világszervezet szakosított hivatalát elsősorban azok az egy- és kétcsillagos szállodák érdeklik, amelyek nagyjából 50 kilométerre vannak az említett városok ipari központjaitól. A hoteleknek legalább 100 ággyal kell rendelkezniük, és a lakóknak teljes ellátást – reggelit, ebédet és vacsorát – kell biztosítaniuk. Az UNHCR első körben kilenc hónapra bérelné ki a célnak megfelelő hoteleket.

Pánosz Kammenosz görög védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy az ország északi részén öt új befogadóközpontot nyitnak összesen 20 ezer bevándorló számára. A tárcavezető közlése szerint négy tábort a kilkiszi régióban – a görög-macedón határtól néhány kilométerre – létesítenének, míg az ötödiket Szalonikitől nyugatra. Jelenleg a görög főváros és Szaloniki közelében két befogadóközpont működik, amelyekben egyenként négyezer embernek tudnak szállást adni.

Mivel a szomszédos Macedónia napok óta már csak a szíriai és iraki menedékkérőknek és menedékkérőnek engedi az országba való belépést, és nekik is csak abban az esetben, ha igazolni tudják magukat, több ezer Nyugat-Európába tartó menekült rekedt Görögországban. A görög rendőrség közlése szerint csütörtökön mindössze 100 bevándorlót engedtek át a görög-macedón határon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik