Nagyvilág

Lezuhant orosz gép: Egyiptom elismerte, hogy turizmus áll a háttérben

Az egyiptomi elnök,  Abdel-Fattah al-Sziszi szerint az orosz gép tavalyi tragédiáját olyan csoport vagy személy okozta, aki az ország turizmusát akarta megbénítani.

Aki a repülőszerencsétlenséget okozta, annak az volt a célja, hogy tönkretegye a kapcsolatunkat Oroszországgal

– mondta az elnök az Egypt’s Vision 2030 című konferencián. Ezzel legfelsőbb szinten is beismerték, hogy terrorcselekmény történt.

A Cairo Post szerint korábban a kormányzat ugyanis tartózkodott attól, hogy terrorizmussal hozza összefüggésbe a repülőszerencsétlenséget, és azt kérte, hogy várják meg a szakértők vizsgálatát. Ennek ellenére Londonban és Moszkvában is jelezték már, hogy a 224 ember halálát vélhetően egy bomba okozhatta.

Az orosz gép október 31-én zuhant le 224 emberrel a fedélzetén röviddel azután, hogy a sarm-es-sejki repülőtérről felszállt. Az észak-afrikai ország gyengélkedő gazdasága szempontjából létfontosságú turizmus a tragédia óta súlyos válságon megy keresztül.

Több nyugati kormány mellett Moszkva is hitelt ad az Iszlám Állam állításának, miszerint a katasztrófát egy, a dzsihadista szervezet által a repülőgépre felcsempészett robbanószerkezet okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik