ENSZ(1)(960x640).jpg (Array)
Külföld

Oroszország kérésére összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 19. 20:46

Zárt ajtók mögött ülésezik közép-európai idő szerint péntek este 9 órától az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amely Oroszország kérésére a szíriai konfliktusról tanácskozik majd – derült ki az orosz külügyminisztérium közleményéből. Moszkva azért kezdeményezte a testület összehívását, mert nyugtalanítja, hogy Törökország szárazföldi katonai műveletet helyezett kilátásba Szíriában.

Oroszország a BT ülésén egy olyan határozatot készül előterjeszteni, amely a Szíria szuverenitását veszélyeztető akciók abbahagyására szólít fel – hangsúlyozta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a tárca honlapján megjelent közleményben. Francois Hollande francia elnök pénteken azt mondta, hogy fennáll a háború veszélye Oroszország és Törökország között utóbbi szíriai beavatkozása esetén. Hollande a France Inter francia közszolgálati rádiónak nyilatkozva beszélt arról, hogy Törökország érintett a szíriai konfliktusban, és a közel-keleti országban Moszkva és Ankara akár háborúba is keveredhet egymással. “Pillanatnyilag ezért van szükség a Biztonsági Tanács összehívására” – hangsúlyozta a francia elnök.

Oroszország már a hét elején aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a török légierő csapásokat mér a kurdok szíriai állásaira. Az orosz külügyminisztérium hétfőn hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell vinni ezt az ügyet, és a testületnek kell megvizsgálnia Ankara politikáját, amely a Közel-Keleten és másutt is fenyegeti a békét és biztonságot.

Kommentek

Hollande: felfüggeszthető annak az uniós országnak a tagsága, amelyben szélsőjobboldali párt kerül hatalomra
Blokád alá vették egy menekültszállást Németországban