Nagyvilág

Mellkasi fájdalommal kórházba vitték a volt pakisztáni államfőt

Mellkasi fájdalommal kórházba vitték Iszlámábádban Pervez Musarraf tábornokot, Pakisztán volt államfőjét, közölte a volt elnök pártjának, a Pakisztáni Muzulmán Ligának egy szóvivője csütörtökön.

A szóvivő elmondása szerint a 72 éves Musarraf mellkasi fájdalmakra és nehézlégzésre panaszkodott.

“Nincs jól”, húzta alá Ászia Isak.

A párt egy másik vezetője azonban azt mondta, hogy Musarraf már jobban van, és hamarosan hazaengedik, de szoros megfigyelés alatt marad otthonában is.

Musarraf 1999-ben puccsal került hatalomra. Később “levetette az uniformist”, s újraválasztatta magát. 2008-ban viszont elveszítette a választásokat, és távozni kényszerült a hatalomból.

Több büntetőper is folyik ellene, az egyikben Benazir Bhutto korábbi miniszterelnök halálával kapcsolatban gyanúsítják. 2013-ban hazaárulás címén emeltek vádat ellene, arra hivatkozva, hogy 2007-ben szükségállapotot vezetett be, felfüggesztette az alkotmányt és bírákat menesztett hivatalukból.

A szabadlábon védekező egykori elnök korábban politikai bosszúnak nevezte az ellene folyó eljárásokat. Szerinte az igazságszolgáltatás, illetve Navaz Sarif jelenlegi kormányfő – akit 1999-ben Musarraf mozdított el vértelen katonai puccsal – akar személyes bosszút állni rajta.

Pakisztánt 69 éves fennállásának mintegy felében katonai vezetés uralta, a hadsereg vagy közvetlenül vagy a kulisszák mögül irányította az országot. A katonaság befolyásáról tanúskodik az is, hogy a hadsereg dönt a dél-ázsiai ország kül- és biztonságpolitikájáról akkor is, ha polgári kormányzat van hatalmon.

A fegyveres erők vezetői azonban a Musarraf alatti időszakhoz képest az utóbbi időben jóval kevesebbet avatkoznak bele a politikába, hagyják, hogy a lakosság a polgári kormányokat hibáztassa az ország problémáiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik