Democratic presidential candidate former Secretary of State Hillary Clinton greets voters outside of a polling station at Fairgrounds Junior High School on February 9, 2016 in Nashua, New Hampshire. New Hampshire voters are heading to the polls in the nation's first primaries.
Élő Külföld

Trump és Sanders mindenkit agyonvert az előválasztáson

24.hu
24.hu

Frissítve: 2016. 02. 10. 11:172016. 02. 10. 00:58

Korábban a témában:

Fél éve még lehetetlenségnek tűnt, Donald Trump kedden mégis megnyerte a New Hampshire-i előválasztást, méghozzá magabiztosan maga mögé utasítva a többi republikánus jelöltet. Győzelemmel felérő második helyet végzett John Kasich ohiói kormányzó, aki gyakorlatilag New Hampshire-be költözött a kampány idejére, de emiatt más államokban nagyon rosszul áll. Ez most persze megváltozhat.

A kérdés még maradt, hogy ki lesz a harmadik helyen, de az már látszik, hogy Marco Rubio csalódást keltő eredményt ért el, amit el is ismert. Mindenesetre nem kapott erőre egy “Trump-verő” republikánus jelölt, így a küzdelem az elnökjelölti címért továbbra is nyílt maradt.

A demokratáknál a várt eredmény született, és a szociáldemokrata Bernie Sanders megelőzte a pártvezetők választottját, Hillary Clinton. A volt külügyminiszternek most igazán kapaszkodnia kell, hogy márciusi előválasztásokon bebiztosítsta győzelmét. Egyelőre neki van erre nagyobb esélye, de egy éve még teljesen elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyátalán küzdenie kell majd Sanders ellen.

Mérföldkövek:
Hírfolyam 0 új
01:10

Elkezdődött, és nem is akárhogy, rekordgyanúval!

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 01:10

A CNN beszámolója szerint olyan sokan mentek el idén szavazni, hogy több helyen még a hivatalos zárási idő után is sorok álltak. Ez Sandersnek, és Trumpnak jó hír., hiszen minél többen mennek el szavazni, annál nagyobb esélyük van arra, hogy nyerjenek. Az eredményre váró embereknek már annyira nem.

01:24

Marco Rubio tiszteletére

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 01:24

…nachost eszek sajtszósszal. Nem mintha az ember tárgyilagos tudósítóként bárkinek is szurkolna, meg ilyenek.

01:28

Jó hír Trumpnak és Sandersnek

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 02. 10. 01:28

Az exit-pollok szerint sem a demokrata, sem a republikánus szavazókat nem érdekli, hogy “megválasztható”, azaz az elnökválasztáson esélyesként induló, nem megosztó jelöltet válasszanak.

Az ABC cikke szerint a republikánusoknak sokkal jobban számít, milyen értékeket képviselnek, változást hoz, vagy kimondja, amit gondol – mintha csak Trumpra írták volna. Közben a demokratáknál az őszinteség, tapasztalat valamint az számít, hogy törődik-e olyan emberekkel, mint ő. Ez is inkább Sandersre illik, mint Clintonra.

01:31

Dixville és Millsfield nyit

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 01:31

A fent említett két település szavazókörei bezártak, beindult a számlálás. Persze ez erősen embrionális, az egyik ben 4 szavazata van jelenleg Bernie Sandersnek, 0 Hillary Clintonnak, a republikánusoknál Ted Cruz húzott el Millsfieldben 9 vokssal. Persze ez még finomodni fog. (New York Times)

01:34

Már vannak eredmények!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 02. 10. 01:34

Sanders vezet Clinton előtt! Igaz, csak egy százalékos feldolgozottság mellett. De a CNN-en annyira izgatottak, mintha már a végeredményt mondanák.

01:37

Morzsák New Hampshire-ről 1.

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 01:37

New Hampshire az Egyesült Államok egyik legszebb részén, északkeleten található, határos Kanadával is. 24 ezer négyzetkilométeren 1,33 millióan lakják, sok az erdeje és hegye, a legmagasabb, a Mount Washington majdnem kétezer méteres. Az államot a demokrata kormányzó, Maggie Hassan irányítja, a Szenátusban is demokraták képviselik, Jeanne Shaheen és Kelly Ayotte révén, a Képviselőházban pedig a republikánus Frank Guinta és a demokrata Ann McLane Kuster.

01:39

Trump elnök

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 02. 10. 01:39

Brutális eredmények Seabrook városából, ahol az előző választás alatt a párvtezetés kedvencére, Mitt Romney-ra szavaztak.

<> on February 9, 2016 in Manchester, New Hampshire.
Donald Trump választókkal találkozik Manchesterben
01:49

Kutya hidegben éltették a demokráciát

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 01:49

Mint említettük, rekordközeli részvételt mértek az előválasztásokon, ami azért is a demokrácia közhelyes ünnepe, mert ott tényleg hideg van. Az államban egész hétre hideget mondanak, a hétvégén kifejezetten sarkvidéki levegő tölti majd ki a völgyeket (és hegyeket), hózáporok előfordulhatnak. Most, amikor számolják a voksokat, átlag mínusz 7 fok van. (WMUR)

01:59

Aki a sírból nyúl vissza

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 01:59

Martin O’Malley akkora csicskalángost kapott az iowai szavazóktól, mint ide lacháza, így a teljes megszégyenülést megelőzve visszalépett február 1-én. Így fordulhatott elő, hogy míg a republikánusoknál egymás sarkát tapossák a jelöltek, a demokratáknál ketten maradtak. De ez O’Malley hű szavazóit (vagy trollokat) se tántoríthat el:

O’Malley már 23 voksot kapott, pedig el se indult!

(Politico)

02:01

CNN: Trump nyert!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 02. 10. 02:01

Az exit-pollok alapján Dopnald Trump nyerte az előválasztást, míg a demokratáknál Bernie Sanders – közölte a CNN.

02:02

Bezárt az összes szavazókör

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 02:02

Magyar idő szerint hajnali 2-kor lezárták a szavazóköröket, gőzerővel mehet a számolgatás. Trump és Sanders meg rághatja a körmeit, megmarad-e a vezetésük.

02:09

Hatalmas disznó zavargott Pelhamben

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 02:09

Minden választásnál rutinfordulat az MTI-től, hogy lenyomják a hírekben, történt-e bármilyen váratlan fordulat a szavazáson. Hát ez esetben igen: nem egy részeges alak borította fel az urnákat, nem egy elégedetlen néni hőbörgött a rendszer ellen, hanem egy vérszomjas disznó ijesztette el a szavazókat Pelhamben, sőt még a rendőrökre is rátámadt. Elképesztő felvételek készültek a hízóról:

Huge pig at Pelham voting location from ddcomeau on Vimeo.

02:14

Trump utolsó üzenete

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 02:14

Nyugalom, semmi baja a szőke ciklonnak, az utolsó, választás előtti twitteres üzenetét idéznénk, miszerint “meg fogjuk állítani a heroin és egyéb drogok New Hampshire-be áramlását a nyitott déli határon. Egy FALAT fogunk építeni és biztonságban leszünk.” Egyszerű, de jelenleg úgy tűnik, bejött a FAL.

02:24

Morzsák New Hampshire-ről 2.

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 02:24

A Gránit Államnak is szokás nevezni a kis hegyvidéki államocskát, aminek a bíborpirok a kabalamadara. A fővárosa Concord, a legnagyobb városa pedig Manchester, ami önmagában 109 ezres, de az összes számításba vehető elővárosával is csak 404 ezres. A választások szempontjából nem mellékes az etnikai összetétel: 94 százalékban fehérek lakják, 2,2 százaléknyi ázsiai és 1,1 százalék afroamerikai él itt. A fehérek közül sorrendben a franciák, írek, angolok, olaszok és németek vannak a legtöbben.

02:34

Így kell kampányolni, kérem szépen!

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 02:34

Telnek-múlnak a percek, de John Kasich csak nem akar eltűnni a 34 százalékos Donald Trump mögül a maga 16 százalékával (mögötte Bush 12-vel oson). Kasich kampánya tehát elég erősre sikerülhetett, erről egy videót is feltett a Facebookjára, amin látható, hogy ő hóban-fagyban terepen van, imádja az embereket és úgy tűnik, ők is Kasichot, aki eddig nem került be sok mindennel a hírekbe, de szerencsére azzal se, hogy ordas baromságokat mondott hangosan.

Here We GoHere we go America: to South Carolina, through the South, to Michigan and the Midwest, to the nomination & the White House.

Közzétette: John Kasich – 2016. február 9.

02:53

Minden bejött, amitől Clintonék féltek

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 02. 10. 02:53

Bernie Sanders hozta a kötelezőt, nyert, de a helyzet korántsem virágos mindenkinek. Főleg Hillary Clintonnak nem. Már Iowa után, ahol csak 0,3 százalékkal nyert Sanders előtt (és a szabályok miatt nem is szerezte meg az összes delegált támogatását), felröppent, hogy fel akarja rázni a kampánycsapatát a dél-karolinai és nevadai előválasztások előtt. Főként pont a nőket és a fiatalabb szavazókat nem tudta megfogni, pedig a konkurenciája egy idősebb férfi.

Bejöhetett Sandersnek, hogy Clinton Wall Streethez köthető, pénzes támogatóit támadta be, azonban később hátránya lehet, hogy a pártvezetés tart tőle. Ugyanis megosztó személy a szocialista politikája miatt (ami itt durván szélsőbalnak számít), így félő, hogy elvérezne a republikánus ellenféllel szemben. Mindenesetre Clinton idő előtt távozott New Hampshire-ből, ez is sokat elmond arról, mekkora sikert várt itt. (Guardian)

Kommentek

Kutya hidegben éltették a demokráciát
Israeli security forces and emergency personnel gather at the site of a reported car-ramming attack on Israeli border guards at the Beit Einun junction, north of the West Bank city of Hebron, on November 1, 2015. Earlier in the day, a Palestinian tried to stab an Israeli soldier and was shot dead in the same area, the Israeli army said. AFP PHOTO / HAZEM BADERElfogultság miatt bíráltak külföldi újságírókat az izraeli parlamentben