Nagyvilág

Teljesen kiakolbólították Ramádiból az ISIS-t

Nyögvenyelősen, de végre sikerült Anbár tartomány székhelyét visszavenni a dzsihadistáktól. Sok munka van még hátra, nem kevés elhagyott robbanószerkezet van a városban.

A nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyének, Ramádinak a pereméről is elűzték az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseit, így a kormány már a város egészét ellenőrzése alatt tartja – közölték kedden az iraki biztonsági erők és az Iszlám Állam elleni amerikai vezetésű koalíció. Az iraki csapatoknak tavaly december végén Ramádi központját sikerült csak felszabadítaniuk a dzsihadisták uralma alól.

A fővárostól, Bagdadtól mintegy 100 kilométerre található város tavaly májusban került az IÁ kezére, ami az iraki hadsereg legnagyobb kudarca volt az északi Moszul 2014-es eleste óta. A bagdadi belügyminisztérium szerint a Ramádit a fővárossal összekötő utat is a kormány ellenőrzi már.

A Washington vezette koalíció szóvivője az AP hírügynökségnek azt mondta: annak ellenére, hogy átvették az ellenőrzést az egész város felett, számtalan hátrahagyott robbanószerkezet jelent veszélyt, és nincs kizárva az sem, hogy az IÁ újra megtámadja a települést – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik