Sanliurfa, 2014. október 15.
Szíriai gyerekek egy menekülttáborban, a török-szíriai határ közelében fekvõ törökországi Sanliurfában 2014. október 15-én. A határ túloldalán az Iszlám Állam szélsõséges iszlamista szervezet fegyveresei Kobani kurd várost ostromolják, a tábor lakói onnan menekültek el. (MTI/Anadolu/Ömer Ürer)
Külföld

“Amíg folytatódik a vérengzés Szíriában, jönni fognak a menekültek”

24.hu
24.hu

2016. 01. 30. 06:11

Nem várható a Törökországból érkező menekülthullám jelentős csillapodása, és már az is nagy eredmény lenne, ha sikerülne a jelenlegi szinten stabilizálni a Görögországba átkelő menekültek számát - mondta a Frontex uniós határőrizeti ügynökség vezetője a Der Spiegelnek az MTI szerint.
Korábban a témában:

Nem várható a Törökországból érkező menekülthullám jelentős csillapodása, és már az is nagy eredmény lenne, ha sikerülne a jelenlegi szinten stabilizálni a Görögországba átkelő menekültek számát – mondta a Frontex uniós határőrizeti ügynökség vezetője a Der Spiegelnek az MTI szerint.

Fabrice Leggeri ügyvezető igazgató a német hírmagazinban közölt interjújában elégtelennek nevezte a menekülthullám feltartóztatására tett török erőfeszítéseket, és azt mondta, hogy az EU nagyobb elkötelezettséget várhat el a török féltől a határőrizetben az igényelt messzemenő engedményekért, köztük a vízumliberalizációért cserébe.

A török hatóságoknak kötelességük lenne felszámolni az embercsempészek szervezett bűnözői hálózatait, és meg kellene akadályozniuk, hogy a menekültek tengerre szállva kockáztassák az életüket. Az pedig a legkevesebb, hogy tájékoztassanak arról, hogy mikor, hol és mennyi menekült érkezésével kell számolni – mondta a Frontex vezetője.

A menekültek számának jelenlegi csökkenése a téli időjárás hatásának tűnik, és majd csak néhány hét múlva lehet megállapítani, hogy eredményes-e a Törökországgal kezdett együttműködés. Nagy reményeket azonban nem érdemes fűzni ehhez, mert “amíg folytatódik a vérengzés Szíriában, jönni fognak a menekültek” – tette hozzá Fabrice Leggeri.

Úgy vélte, az érkezők számának stabilizálása a jelenlegi, napi 2-3 ezres szinten is nagy eredmény lenne. Ez azt jelentené, hogy az idén egymillióan kelnek át Törökországból – mondta.

Hangsúlyozta, hogy feltétlenül meg kell valósítani az Európai Bizottság tervét a Frontex továbbfejlesztéséről, mert az ügynökség nem tudja kellőképpen támogatni a tagállami hatóságokat, és “ha most nem védjük meg a külső határokat, akkor kudarcot vall Schengen”.

Azokkal az elképzelésekkel kapcsolatban, hogy Görögországot ki kellene zárni a belső határellenőrzés nélküli övezetből, Fabrice Leggeri kiemelte, hogy a Frontexnek továbbra is a görög-török uniós külső határ biztosítása a legfontosabb, az ügynökség munkatársainak tevékenysége a macedón-görög határon pedig nem a határ lezárását, hanem a menedékkérők regisztrációját szolgálja.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

VENEZUELA, CARACAS - JANUARY 28  : A health employee fumigates against Aedes Aegypti mosquito on January 28, 2016. Venezuela has recorded 4,700 suspected cases of people infected by the Zika virus, which is thought to cause brain damage in babies, the health ministry said on Thursday. Carlos Becerra / Anadolu AgencyKínhalált okozhat a Zika-vírus - rémisztő szövődmények jelentkeztek
Ezrével menekülnek az emberek az orosz bombázások elől