Nagyvilág

Viccet csinált a rendőrségből az egyiptomi humorista

Sádi Huszein rengeteg fenyegetést kapott, börtönbe is kerülhet, azt írta: retteg, de továbbra is a saját feje után megy.

Idén nem lehetett tüntetni Egyiptomban a Hoszni Mubarak három évtizedes elnökségének véget vető forradalom évfordulóján, egy ellenzéki humorista viszont ironikus akciót hajtott végre a Tahrir téren. Ezen a napon ünneplik Egyiptomban a rendőrséget is, sőt, az öt évvel ezelőtti felkelés pont a rendőrség napján robbant ki, mert a népharag egyik legfőbb kiváltó oka a rendőri brutalitás volt.

Sádi Huszein videofelvételt tett közzé, melynek elején az látható, hogy fiatalok óvszereket fújnak fel, amire azt írják, hogy „Egyiptom ifjúságától a rendőrségnek január 25. alkalmából”. A következő jelenetekben ölelgetik, csókolgatják a Tahrir teret biztosító rendőröket és átnyújtják nekik a felfújt óvszereket, amit mosolyogva fogadnak.

Az egyik jelenetben az látható, hogy a tüntetések feloszlatására használt félkatonai szervezet tagjai előtt egyiptomi zászlókat lengetve kiabálják Abdel-Fattáh esz-Szíszi minden beszédét záró szlogenjét: „éljen Egyiptom”, a szervezet tagjai pedig mit sem sejtve, nevetve integetnek a kamerába.

“لن تصدق ماذا قدموا للشرطة في ٢٥ يناير ٢٠١٦”نزلنا نحتفل بعيد الشرطة في عز البرد علشان محدش يزايد علينا.”لن تصدق ماذا قدموا للشرطة في ٢٥ يناير ٢٠١٦”

Posted by Shady H. AbuZaid on Monday, 25 January 2016

A videót eddig több mint 1,7 millióan látták. A konzervatív egyiptomiak felháborodtak, van, aki Huszein és társai kivégzését követelik. Több keresetet is beadtak ellenük a rendőrség megsértésének vádjával, amiért fél év börtön és pénzbírság is járhat.

Az egyik résztvevő színász, Ahmad Málek több tévéműsorban is bocsánatot kért, megriadva az ellenséges bírálatoktól. Máleket a színészszövetség fegyelmi bizottsága is beidézte, az ország egyik népszerű színésze, Ahmed Bedír pedig bejelentette, hogy kiszáll egy produkcióból, melyben vele együtt szerepelt volna.

Huszein viszont kiállt tette mellett. Azt írta: az idei január 25-i ünneplés hatalmas biztonsági jelenlét és a megmozdulások elnyomása mellett folyt. „Nálatok vannak a fegyverek, tiétek a hatalom és a törvény. Mi viszont vicceket, rövid videókat csinálunk a fegyvereitekből. Ti ezért elhurcolhattok, vagy fényes nappal megölhettek bennünket, viszont létünket nem tudjátok letagadni, mint ahogy azt sem, hogy csupán egy vicc vagytok, egy hülye vicc. Rettegek, de továbbra is a saját fejem után fogok menni” – írta, hozzátéve, hogy úgy érzi, nem sokáig marad szabadlábon. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik