KRAKOW, POLAND - JANUARY 24: Protesters march with banners during an anti-government protest which especially highlights their reactions against internet surveillance law, on January 24, 2016 in Krakow, Poland. Omar Marques / Anadolu Agency
Külföld

Orbán volt a rossz példa a lengyel ellenzéki tüntetésen

24.hu
24.hu

2016. 01. 25. 09:47

Az ellen tiltakoztak, hogy a kormány felhatalmazná a hatóságokat a telefonbeszélgetések lehallgatására.

Szinte minden lengyel nagyvárosban tüntetett a hét végén a „Demokrácia Védelmének Bizottsága” nevű ellenzéki szervezet – írja a Népszabadság. A tüntetők Budapestre kívánták a kormánypárt elnökét, Jaroslaw Kaczynskit, az egyik varsói szónok, a Gazeta Wyborcza újság főszerkesztő-helyettese pedig Orbán Viktor magyarországi intézkedéseit említette rossz példaként. Jaroslaw Kurski azt mondta: az Alkotmánybíróság elleni támadás, a titkosszolgálatok és az ügyészség elfoglalása után a civil társadalom és az önkormányzatok válnak célponttá.

A mostani tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány felhatalmazná a belügyi hatóságokat, hogy megfigyeljék az emberek magánlevelezését és lehallgassák a telefonbeszélgetéseket. A demonstrációkon az 1970-es, 80-as évek antikommunista ellenzéki csoportjának, a Munkásvédelmi Bizottságnak egykori aktivistái is jelen voltak.

Megszólalt a világhírű, Oscar-díjas filmrendező, Andrzej Wajda is: a Gazeta Wyborczának azt mondta egy interjúban, hogy az embereket a józan ész viszi ki az utcára, a pártállami múlt visszatérésétől való jogos félelem.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Az internet legnagyobb sztárja lett két részeg ausztrál, akik meghiúsítottak egy rablást
במהלך פעילות מבצעית של כוח צהל בצפון רצועת עזה שהסתיימה היום, חשפו הכוחות שבעה משגרי רקטות קסאם עם מערכות הפעלה וכן משגר נוסף חמוש ומוכן לשיגור צהל ימשיך לפעול על מנת להגן על תושבי מדינת ישראל מפני איומי הטרורMegint rakétaváltás volt Izrael és a Gázai-övezet között