Nagyvilág

Mentőmellényben tüntettek a görög-török határkerítés ellen

A demonstrálók szerint inkább arra kellene megoldást találni, hogy ne fulladjanak a tengerbe az emberek.

Néhány százan mentek el arra a vasárnapi tüntetésre Görögország északkeleti részén, amelyen a török határon épült kerítés ellen tiltakoztak. A demonstrálók azt kérték, hogy a menedékkérőknek biztosítsanak biztonságos útvonalakat, miután két nappal ezelőtt 45-en haltak meg az Égei-tengeren való átkelés közben.

A tüntetők egy része a halálos áldozatokra emlékezve mentőmellényt viselt. A felvonulókat a rendőrök néhány száz méterre a határtól megállították, arra hivatkozva, hogy az már katonai műveleti területnek minősül.

A tüntetők határnyitást követelő transzparenseket emeltek fel. Pakisztáni menedékkérők egy csoportja is jelen volt, akik a vízbe fulladt szíriai kisfiú, Aylan Kurdi fényképét emelték a magasba. A gyermek tengerparton fekvő holttestéről készült kép a menekültválság szimbólumává vált.

Eközben a görög külügyminiszter az EU határvédelmi ügynökségéhez, a Frontexhez fordult, hogy segítsen az elutasított menedékkérők visszajuttatásában Törökországba. Védelmébe vette a görög-török szárazföldi határon még 2012-ben megépített kerítést, arra hivatkozva, hogy országa nem tud több embert befogadni. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik