angela merkel (Array)
Külföld

Hefty: Lappangó érzelmek törtek elő Németországban a kölni események óta

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 20. 10:02

Megváltozott a hangulat Németországban a szilveszteri kölni események után – jelentette ki az MTI-nek adott interjújában a magyar származású német újságíró és politológus, Georg Paul Hefty, aki szerint a menekültügy kapcsán hónapok óta lappangó érzések törtek elő.

A tekintélyes konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) korábbi vezető szerkesztője a félelemre, illetve az aggodalomra utalt, és úgy vélekedett, hogy a nők molesztálása nyomán ezek a lappangó érzések egy éjszaka alatt “váratlanul és tagadhatatlanul” beigazolódtak.

Nem gondolom, hogy akadt volna egyetlen olyan érett ember is Németországban, aki szeptember vége, október eleje óta nem tételezte fel, hogy ez a fajta korlátlan befogadás veszélyekhez vezet. Kezdettől fogva a legkülönbözőbb vonatkozásokban esett szó az eltérő kulturális beidegződésekről. Ennek kapcsán mindig a férfi és a nő közötti viszony állt az aggodalmak középpontjában, még az olyan véleményalakítók részéről is, akik nem akarják elfogadni az úgynevezett Leitkultur, azaz többségi kultúra gondolatát, noha ez az integráció és a békés együttélés alapvető előfeltétele

– hangsúlyozta Georg Paul Hefty.

“Ne fújjuk fel az eseményeket”

A német újságíró szerint tény, hogy Kölnben a rendőri fellépés nem volt kielégítő. Azt viszont – mint fogalmazott – csak a bennfentesek tudnák megállapítani, hogy az operatív vezetés mulasztásaiban mekkora szerepet játszott az a törekvés, hogy “ne fújjuk fel az eseményeket”. Utalt arra is, hogy egy jogi előírás szerint az elkövetők “megkülönböztető jegyeit” csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az egyértelműen előre viszi az ügy felgöngyölítését.

Ami az ugyancsak sokat bírált média szerepét illeti, Hefty úgy vélekedett, hogy nincs szó szándékos eltusolásról. A FAZ korábbi vezető újságírója ehelyett egy általános újságírói, illetve német habitusról beszélt. Szavai szerint Németországban évtizedek óta “a politikai korrektség zsarnoksága” uralkodik, és – mint minden zsarnokság – teljesen kiszámíthatatlan szabályokkal és hatásokkal. Ez magyarázza, hogy a molesztálási botrány nyilvánosságra kerülése óta “kötelező” a nők zaklatását “pardon nélkül” elítélni, miközben korábban “tiltott volt” a nők tömeges és szervezett zaklatásának akár kézzel fogható lehetőségét is a falra festeni. Ebbe illeszkedik az eseményekről csak meglehetős késéssel beszámoló ZDF közszolgálati televízió hibás döntése, amellyel kapcsolatban Hefty nem szándékos, hanem “szokásos” eltusolást említett.

Ami a merkeli menekültpolitika erősödő bírálatát illeti, Hefty szerint betelt a pohár. A kancellárnak szerinte legkésőbb ősz óta számítania kellett arra, hogy nem lesz jó vége a teljes nyitottság politikájának. Ráadásul mióta a német kormány nem tudja keresztülvinni akaratát az Európai Unióban a bevándorlók kvóta szerinti elosztására, azóta sejtenie kellett, hogy ez nem csak a menekültek befogadását, hanem az ő személyes megítélését is érinti, bel- és külföldön egyaránt.

 Merkel két nagy hibája

A német újságíró szerint a kancellár két nagy hibát követett el. Az egyik az, hogy döntése előtt nem egyeztetett a tartományi miniszterelnökökkel, a másik pedig az, hogy az európai vezetőkkel is elmaradt az egyeztetés. Hefty szerint a koordináció hiánya jelentette a fő bajt. Ha Merkel egyeztetett volna bel- és külföldön, egészen más alapokról indulhatott volna, még akkor is, ha a német közhangulat akkoriban a teljes befogadás mellett volt.

Georg Paul Hefty szerint Angela Merkelt egyrészt az tartja hivatalban, hogy a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzetben egyetlen német politikus sem törekszik a kancellári tisztség vállalására. Másrészt pártja, a kereszténydemokrata CDU nem lát egyetlen olyan párttagot sem, akire ráruházhatná – rákényszeríthetné – a kormány vezetését. “Súlyosbító körülmény” továbbá, hogy Merkel utóda Hefty szerint csak nő lehet. Ellenkező esetben rögtön lábra kapnának azok a gúnyos megjegyzések, hogy

egy férfinek kell kivezetnie a kocsit abból a kátyúból, amelybe egy nő juttatta.

De egyelőre nincs is ilyen politikus a láthatáron, se nő, se férfi.

Bizonyos dolgok egyértelműek – fogalmazott a FAZ korábbi vezető szerkesztője. Látható, hogy nincs egyetlen olyan politikus sem, akiben a német nép a megváltót látná. Nyilvánvaló az is, hogy Merkel politikáját nem támogatják. És jól látható, hogy a jelenlegi helyzetben egyetlen párt sem erősödik a nem kívánatosnak tartott Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot kivéve, amellyel – akárcsak a neonáci NPD-vel “senki nem akar szóba állni”.

Úgy fog járni, mint Helmut Kohl

Hefty szerint Merkelt csakis pártja, a CDU buktathatja meg, és ő tartja hivatalban.

Nem futhat el, és nem is akar elfutni.

A 2017-es választásokat azonban el fogja veszíteni, úgy fog járni, mint Helmut Kohl 1998-ban. A nagy különbség ugyanakkor az, hogy míg akkor a baloldal vette át a kormányzást, 2017 után – alternatíva híján – marad a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció.

Újévi beszédében Angela Merkel azt hangoztatta, hogy Németország erős és megbirkózik a kihívással. Ezzel kapcsolatban Hefty úgy vélekedett: az ország túl fogja élni ezt a bizonytalanságot, akármennyibe is kerül majd.

De számításba kell venni a legfontosabb tényezőt, az időt.

Szavai szerint az integráció érdekében rendkívül sokat kell tenni. Lakásokat kell építeni, a különböző vásár- és tornacsarnokokban nem élhetnek a bevándorló családok. Iskoláztatni kell a gyerekeket és a felnőtteket, éveken keresztül kell szociális támogatást fizetni anélkül, hogy erre szoktatnák az embereket, és munkalehetőségeket kell teremteni. Ugyanakkor el kell fogadtatni, hogy létezik az a bizonyos Leitkultur, amelyhez közeledni kell. És elengedhetetlenül fontos lenne, hogy a német társadalom, a különböző szervezetek tudják, mit csináljanak. Jelenleg ugyanis teljes a káosz – hangsúlyozta az újságíró.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. június 14.
Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője (b) és Kanász Nagy Máté, a párt ifjúsági szakszóvivője a változatlanságot jelképező, az eredeti felirattal megegyező matricát ragaszt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) székházán lévő táblára, Budapesten 2016. június 14-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.